Buffetti äripartner nimetas Teslat Hiinas sealse elektriautotootja haledaks varjuks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Charlie Munger leidis Berkshire Hathaway'le Hiina elektriautotootja BYD aktsia
Charlie Munger leidis Berkshire Hathaway'le Hiina elektriautotootja BYD aktsia Foto: Reuters/ScanPix

Koos Warren Buffettiga Berkshire Hathaway asutanud Charlie Munger märkis, et tema jaoks on Hiina elektriautotootja BYD kõigi aegade lemmikaktsia ning sellega võrreldes on Tesla Hiinas väga hale, kirjutab CNBC.

«Ma pole suutnud kunagi teha midagi nii head Berkshire Hathawayle, kui leida BYD,» rääkis 99-aastane Munger. «Berkshire’i esialgne investeering oli 8–9 miljardit dollarit ja sellelt on teenitud pagana head tootlust.»

2008. aasta septembris ostis Berkshire umbes 220 miljonit BYD aktsiat. Kümne aastaga tõusis aktsia enam kui 600 protsenti, sest elektriautode müük kasvas võimsalt. Läinud aastal müüs Berkshire maha olulise osa BYD aktsiatest, kuna aktsia muutus liiga kalliks.

«Praeguse BYD aktsia hinna juures on ettevõte väärt rohkem kui terve Mercedese kompanii. See pole odav, kuid on väga märkimisväärne ettevõte,» lausus ta.

Aga kuidas Berkshire Hathaway leidis Hiina elektriautode tootja? Munger ütles, et temale tutvustas BYDd varahaldusfirma Himalaya Capitali asutaja Li Lu. Mungeri sõnul on BYD asutaja ja juhatuse esimees Wang Chuanfu erakordne inimene – tõeline geenius ja töönarkomaan.

Mungerilt küsiti, et kas ta eelistaks investeeringuna Teslat või BYDd. Guru kostis vastuseks, et see on lihtne küsimus: «Tesla langetas läinud aastal Hiina turul hinda kaks korda. BYD tõstis hinda. Nad on otsesed konkurendid. BYD on Hiinas Teslast kaugelt ees.»

BYD teatas hiljuti, et nende tänavune kasumiprognoos on 16,3 miljardit jüaani ehk 2,4 miljardit dollarit. See tähendaks aastaga kasumi 1200-protsendilist kasvu.

Staarinvestor nimetas Tesla juhti Elon Muski andekaks ja omapäraseks inimeseks. Varem on ta märkinud, et Musk saavutas autotööstuses väikese ime. Ta ütles kolmapäeval, et ei võta aktsiaid laenuks ega müü neid aktsia hinnalangusele panustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles