Saku Õlletehas hakkab süsihappegaasi taaskasutama

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Saku õlletehase juht Jaan Härms.
Saku õlletehase juht Jaan Härms. Foto: Saku Õlletehase AS

Saku Õlletehas võttis kasutusele süsihappegaasi (CO2) kokkukogumise ja taaskasutamise süsteemi, mis aitab vähendada ettevõtte keskkonnajalajälge ja võimaldades tehasel ise toota ligi 65 protsenti õlleteol, filtreerimisel ja villimisel vajaminevast süsihappegaasist, teatas ettevõte.

«Süsihappegaas on vajalik erinevates tootmisetappides – õlletegemise, filtreerimise ja villimise käigus. Traditsiooniliselt pärineb enamik tööstusettevõtetes kasutusel olevast süsihappegaasist väetise- ja keemiatööstustest, ent paraku on Euroopas praegu märkimisväärne osa neist tööstustest kõrgete energiahindade tõttu tootmise peatanud. Seetõttu on CO2-nappus hakanud ka joogitööstusi kimbutama – ühelt poolt on Euroopas tarneraskusi, teisalt on hinnad tõusnud ligi 50 protsenti,» selgitas Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms pressiteates.

Härmsi sõnul alustas Saku Õlletehas uut süsteemi juurutama ennekõike energiatõhususe ja ressursisäästu projektina, kuid tänases olukorras leevendab käärimisel eralduva süsihappegaasi kokkukogumine ja taaskasutamine ka tehase otsest tootmisvajadust ja annab varustuskindlust.

«Piltlikult öeldes kogume me käärimisel tekkiva süsihappegaasi kokku ja suuname selle ringmajanduse põhimõtteid järgides uuesti tootmisse. Selle projekti tulemusena väheneb märkimisväärselt tootmise käigus õhku paiskuva CO2 kogus, kuna suuname selle tootmises uuesti kasutusse,» selgitas Härms.

Uue süsteemiga õnnestub Saku Õlletehasel hinnanguliselt kokku hoida umbes 2200 tonni süsihappegaasi, mis heitmetele teisendades võrdub umbkaudu 350 majapidamise aastase energiatarbimisega.

Käärimisel eralduva süsihappegaasi kokkukogumise ja taaskasutamise süsteemi investeeringu kogumaht oli ligikaudu 1,2 miljonit eurot. Projekti kaasrahastati Keskkonnainvesteeringute Keskuse keskkonnaprogrammi ringmajanduse valdkondlikust programmist 473 000 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles