Peaministriks pürgijate vaidlus läks teravaks: «Vahet ei ole, kas Eesti on tagantpoolt kuues või kaheksas, poliitiline ebaõnnestumine on see ikka»

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Suuremate erakondade peaministrikandidaadid advokaadibüroo Tark ja Postimehe majanduskonverentsil.
Suuremate erakondade peaministrikandidaadid advokaadibüroo Tark ja Postimehe majanduskonverentsil. Foto: Sander Ilvest

Eilsel Postimehe ja advokaadibüroo Tark majanduskonverentsil «Suur teema: majandus pärast sõda» torkas ekspeaminister Jüri Ratas peaminister Kaja Kallasele: «Vahet ei ole, kas Eesti on tagantpoolt kuues või kaheksas, poliitiline ebaõnnestumine on see ikka.»

Astmeline tulumaks, ühetaoline tulumaks, neljapäevane töönädal ja odav elekter – need olid mõned ideed, millega suuremate erakondade peaministrikandidaadid Eesti majandust edendaks.

«Ei ole eraldi majandust ega eraldi riiki, vaid kõik on üks,» ütles sotsiaaldemokraatide (SDE) juht Lauri Läänemets. «Riik kehtestab makse ja seaduseid, loob turu reegleid. Oleme kuulnud, et riik ei tohiks ettevõtlusesse sekkuda, kuid riik on osa turust. Kui me seda eitame, näemegi selliseid asju nagu elektribörs, kus riik oleks pidanud varem sekkuma.»

Läänemetsa sõnul kaitseb suur osa Euroopast oma majandust ja kui Eesti jääb pealtvaatajaks, siis annab ta siin oma võimalused ära. «Riik peab olema tugev, et raskel ajal oma inimesi ja ettevõtteid toetada,» kinnitas Läänemets.

Sotsiaaldemokraatide nägemuses võiks 2025. aastal olla neljapäevane töönädal neile, kes viiendal päeval õpivad. Läänemetsa sõnul on seda kõige rohkem vaja piirkondades, kus on juurdepääsupiirangud haridusele, mitte Tallinnas.

SDE seab eesmärgiks 1200-eurose miinimumpalga. «See on väikestele ettevõtetele keeruline, aga me oleme mõelnud ka ülemineku mehhanismidele,» sõnas Läänemets. «Maksusüsteem ei pea olema ühetaoline, vaid õiglane. Ilma maksusüsteemi muudatusteta ei ole võimalik eelarvetasakaalu poole liikuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles