Europarlament tahab liidu kiibitööstust suurendada: peame saama tipptegijaks

BNS
Copy
Mikrokiibid.
Mikrokiibid. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Euroopa Parlament tahab suurendada Euroopa Liidus (EL) kiipide tootmist ja innovatsiooni, et tagada varustuskindlus, ning näha ette kriisimeetmed juhtudeks, kui liitu ähvardab kiibinappus.

Kolmapäeval kiitis parlament heaks oma läbirääkimispositsiooni kahel seotud teemal: kiibimääruse küsimuses, mille eesmärk on suurendada EL-i tehnoloogilist suutlikkust ja toetada innovatsiooni, ning kiipide ühisettevõtte loomise osas, mis peaks hoogustama investeerimist Euroopa võimekuse ülesehitamisse, teatas Euroopa Parlamendi pressiteenistus.

Parlamendi seisukoha kiibimääruse asjus koostas tööstuse, teadusuuringute ja energeetikakomisjon. Selles keskendutakse uue põlvkonna pooljuhtidele ja kvantkiipidele ning võrgustiku loomisele, mis aitaks vähendada oskuste nappust ja meelitaks teadusuuringute, disaini ja tootmise juurde andekaid inimesi. Samas on parlamendi hinnangul oluline toetada ka EL-i varustuskindluse parandamise projekte, näiteks investeeringute ligimeelitamise ja tootmisvõimekuse suurendamise kaudu.

Kavas on luua kriisimehhanism, mille kohaselt hindab komisjon regulaarselt pooljuhtide varu liikmesriikides. Vajaduse korral kuulutab komisjon kogu EL-is välja häireolukorra, mis võimaldaks näiteks tootmisvõimekust kõige pakilisemate vajaduste järgi ümber korraldada või viia läbi liikmesriikide ühishankeid.

Ühisettevõtte loomine

Lisaks hääletas parlament kiipide ühisettevõtte loomist, mis nähti ette Euroopa kiibialgatuse raames. Ühisettevõtte kaudu kavatsetakse rahastada vabalt juurdepääsetavat teadus-, innovatsiooni- ja arendustegevuse taristut. Ettepaneku poolt hääletas 594, vastu 15 ja erapooletuks jäi 27 parlamendiliiget.

«Kiibimäärus peaks muutma Euroopa üheks pooljuhtide valdkonna tipptegijaks. Selleks on aga vaja eesmärkidele vastavat eelarvet ja eraldi rahaallikaid. EL peab saama teadusuuringute ja innovatsiooni vallas juhtivaks tegijaks, lisaks peame tagama ettevõtetele soodsa keskkonna ja kiired loamenetlused ning investeerima oskustööjõudu, mida pooljuhtide tööstus vajab. Meie laiem siht on tagada Euroopale majanduskasv ning valmisolek ja kriisimehhanismid tulevaste probleemide lahendamiseks,» märkis kiibimääruse raportöör Dan Nica.

Kiipide ühisettevõtte teema raportöör Eva Maydell toonitas, et mikrokiibid on äärmiselt olulised nii EL-i digi- ja rohepöörde kui ka geopoliitiliste eesmärkide jaoks. «Valdkonna eelarve peab aga peegeldama selle strateegilist tähtsust. Pooljuhtide tootmisrajatistesse, oskustesse ja innovatsiooni investeerivad ka meie partnerid ja rivaalid. EL-i rahalised võimalused ei ole nii kosmilised kui USA omad, kuid komisjon ja nõukogu peavad siiski mõistma, et eelarve peegeldab seda, kui tõsiselt me teemat võtame,» lisas Maydell.

Parlament on nüüd valmis alustama nõukoguga mõlemal teemal lõplikke läbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles