Eesti Pank: tähtajaline hoius on muutunud pärast kümneaastast pausi taas populaarseks

PM Majandus
Copy
Raha
Raha Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Euroopa Keskpanga intressimäärade tõstmise tagajärjel on tähtajaliste hoiuste intressimäärad Eestis tõusnud, kirjutab Eesti Panga ökonomist Mari Tamm oma blogiartiklis.

Majapidamiste tähtajaliste hoiuste keskmine intress tõusis 2021. aasta keskmiselt 0,3 protsendilt 2022. aasta detsembriks 1,6 protsendini ja ettevõtete oma vastavalt 0,3 protsendilt 1,7 protsendini. Sellel tasemel on Eesti pankade pakutav hoiuste keskmine intressimäär ka euroala kõrgeimate hulgas.

Hoiustajad on tähtajaliste hoiuste intressimäärade tõusu märganud ja nii on pankades hoitav raha hakanud voolama nõudmiseni hoiustest tähtajalistesse.

Hoiuseintressid võivad veelgi tõusta

Euroopa Keskpanga baasintressimäärade tõustes võib oodata ka tähtajaliste hoiuste intressimäärade edasist tõusu. Möödunud aastal muutusid rahastamistingimused kapitaliturgudel varasemaga võrreldes märkimisväärselt keerulisemaks, mistõttu on hoiused pankade jaoks varasemast rohkem hinnas.

Samuti toetab hoiuseintressimäärade tõusu konkurentsiolukord, kuigi selle kujunemine sõltub suuresti ka sellest, kui palju on pankadel hoiuseid vaja ehk milliseks kujuneb laenunõudlus. Lähiajal on küll oodata majandusaktiivsuse ja laenunõudluse kahanemist, kuid laenukasv peaks ka edaspidi jääma siiski küllaltki tugevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles