Selgusid Eesti 2022. aasta parimad kaubamärgid

PM Majandus
Copy
Patendiameti peadirektor Margus Viher ja Mää kaubamärgi omanik Sander Veskimeister.
Patendiameti peadirektor Margus Viher ja Mää kaubamärgi omanik Sander Veskimeister. Foto: Patendiamet

Teisipäeval jagati Patendiametis auhindu 2022. aasta parimate kaubamärkide omanikele. Tänavu esimest korda välja antava aasta kaubamärgi tiitli pälvis Lõuna-Eesti roheettevõtte Villatoode OÜ kaubamärk MÄÄ. Eripreemiad oma lemmikutele panid välja ka Kaubandus-Tööstuskoda, Eesti Keele Instituut ja Patendivolike Koda. 

Algatuse eesmärk on innustada ettevõtjaid oma kaubamärke aktiivsemalt kaitsma.

Valik tehti 2022. aastal Patendiametis registreeritud Eesti kaubamärkide seast, mis olid eriti keele- või mõttemängulised, kaunikõlalised ja leidlikud või muul moel sõnaliselt ja visuaalselt silmatorkavad ja meeldejäävad.

Patendiameti aasta kaubamärk 2022 selgus rahvahääletusel ja selleks osutus Lõuna-Eestis tegutsevale roheettevõttele Villatoode OÜ kuuluv kaubamärk MÄÄ. Selle lustaka brändi alt toodetakse lambavillast uudseid loodusesõbralikke väetisegraanuleid. Ettevõtte asutaja Sander Veskimeister ütleb, et kaubamärgi väljamõtlemine ei nõudnud suurt vaeva.

«Otsisime lühikest ja löövat nime, mida oleks kerge öelda ja mis eristuks. Lõbusa ajurünnaku käigus tõi ettevõtte üks omanikke kuuldvale häälitsuse «mää» ja sellega oli asi otsustatud,» meenutab Veskimeister, kuidas kaubamärgini jõuti. Veskimeistri sõnul kavatsetakse kaubamärgi alt edaspidi uusi tooteid välja tuua, seepärast tunti, et tähis vajab kaitset.

«Hindamisel pidasime oluliseks, et kaubamärk eristuks turul, sisaldaks huvitavat keele- ja mõttemängu ning jutustaks inspireerivat lugu.»

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.

Enda lemmikutele andsid üritusel eripreemiad üle ka Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Eesti Keele Instituut ja Patendivolinike Koda. Kaubandus-Tööstuskoda ja Eesti Keele Instituut hindasid 2022. aasta silmapaistvaimaks kaubamärgi VAGA, millega tähistatakse kodumaiseid mürasummutavaid disainpaneele.

«Hindamisel pidasime oluliseks, et kaubamärk eristuks turul, sisaldaks huvitavat keele- ja mõttemängu ning jutustaks inspireerivat lugu. Ühtlasi oli meile tähtis, et kaubamärk kõnetaks ka eksporditurgudel,»selgitas Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts kaubanduskoja valikut. Patendivolinike Koja eripreemia pälvis Eesti Vabaõhumuuseumi kujutismärk.

Kõigi võitjate kaubamärgilugudega saab tutvuda Patendiameti ajaveebis.

Kaubamärkide kaitsmine on vajalik

Igal aastal registreeritakse Patendiametis sadu kaubamärke. Siiski on kaubamärkide kaitsmise aktiivsus Eesti ettevõtjate seas viimasel ajal languses. Selle üks põhjus on muutunud majanduskliima, kuid ka ettevõtjate vähene teadlikkus vajadusest kaitsta oma intellektuaalomandit, nagu selgub Patendiameti hiljutisest uuringust.

«Enda õiguste kaitseta jätmine muudab ettevõtte turul kaubamärgi väärkasutuse suhtes haavatavaks, seetõttu tahame innustada kõiki oma kaubamärke kaitsma. Aasta kaubamärgi valimine on hea võimalus sellele teemale avalikkuse tähelepanu tõmmata,» rõhutab Patendiameti peadirektor Margus Viher.

Aasta kaubamärk Mää
Aasta kaubamärk Mää Foto: Patendiamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles