Eesti suurim elektrirataste tootja sai uue omaniku

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kõu Mobility grupi tegevjuht  ja Ampler Bikes OÜ juhatuse liige Kristjan Maruste (paremal) ja Ampleri kaasasutaja ning endine tegevjuht Ardo Kaurit (vasakul)
Kõu Mobility grupi tegevjuht ja Ampler Bikes OÜ juhatuse liige Kristjan Maruste (paremal) ja Ampleri kaasasutaja ning endine tegevjuht Ardo Kaurit (vasakul) Foto: Kõu Mobility Group

Eesti suurim elektrirataste tootja Ampler Bikes liitub Kõu Mobility grupiga, mis on tuntud kui tõuksioperaator Tuule emafirma.

Kõu Mobility grupp sõlmis Ampleriga investeerimis- ja aktsiate vahetamise lepingu, mis teeb kontsernist 51 protsendiga ettevõtte enamusaktsionäri.

Vastukaaluks pakkus Kõu Mobility grupp Ampleri asutajatele ja ettevõtte viimases rahastusvoorus osalenud investoritele (Taavet+Sten ja teised) otseosalust Kõu Mobility grupis. Kui viimases investeerimisvoorus osalenud suurinvestorid vahetasid kogu oma Ampleri osaluse Kõu Mobility osakute vastu, siis asutajad Ardo Kaurit, Hannes Laar ja Rait Udumäe vahetasid oma Ampleri osalusest 50 protsenti Kõu Mobility osakute vastu, kuid jäid ülejäänud 50 protsendiga edasi vähemusosanike ringi. 

Seega jaotub 49-protsendiline vähemusosalus nüüdsest Ampleri asutajate, töötajate ja varajase faasi (sh Funderbeami) investorite vahel, kelle osalus Ampleris lahjenes tehingu tulemusena 9,7 protsendi võrra.

Amplerist saab tehingu järel üks Kõu Mobilty kontserni äriüksustest. Seni kuulusid gruppi asjade interneti tehnoloogiat pakkuva Comodule, renditõukside operaator Tuul ning elektritõukse tootev Äike.

Kõu Mobility grupi teatel jätkavad kõik neli äriüksust oma tegevust iseseisvalt, hallates oma tooteportfelli ja teenuseid ise endi meeskondade ja eelarvetega.

Ühinemislepingu tulemusena investeerib Kõu Mobility Amplerisse 1,5 miljonit eurot 14 miljoni euro suuruse väärtuse pealt. Funderbeamis kauples Ampler enne tehingute peatamist umbes 25 miljoni suuruse turuväärtuse juures.

2021. aasta novembris kaasas ettevõte Taavet+Steni juhtimisel raha 47 miljoni euro tasemelt.

Lisaks pooleteise miljonilise rahasüstile annab Kõu Mobilty grupp Amplerile ka laenu, et tagada elektrirataste tootjale eelolevaks hooajaks piisav likviidsus.

Ampleri tegevjuhina jätkab ettevõtte senine juht ja kaasasutaja Ardo Kaurit. «Ampler on väga elevil, et ühendab oma jõud Kõu Mobility grupiga, muutes grupi ametlikult Eesti mikromobiilsuse eestvedajaks. Ampler ja Kõu Mobility grupp on alati järginud sarnast missiooni ja teinud juba varem koostööd. Seega oli väga mõistlik astuda see järgmine samm. Nagu öeldakse: «Kui tahad jõuda kaugele, mine koos,» kommenteeris Kaurit.

Kõu Mobility Groupi tegevjuht Kristjan Maruste teatel on Ampler nende gruppi tugev täiendus. «Kogu Kõu Mobility grupi nimel võin südamest öelda, et võtame Ampleri meeskonna Kõu perekonda avasüli vastu. Ampleri inimesed on juba ammu meie sõbrad ning jagavad samu eesmärke ja väärtusi nagu meie Kõu Mobility grupis: edendada emissioonivaba transporti. Koos Ampleriga, kes on sarnaselt meiega Eestis asuv vertikaalselt integreeritud mikromobiilsusettevõte, saame oma mõju linnatranspordile järgnevate aastate jooksul globaalses mastaabis mitmekordistada,» rääkis Maruste.

Kõu Mobility grupis töötab 300 inimest ning kogu tootearendus ja tootmine toimub ettevõtte siseselt Eestis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles