Veebikelmide armupettuste ohvriks langevad ka mehed

PM Majandus
Copy
SEB pank.
SEB pank. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Armupettust iseloomustab see, et esialgu räägib kelm ohvri ära ilusate lubaduste ja ahvatlevate tulevikupiltidega. Seejärel hakatakse ootamatult küsima rahalist abi. SEB statistika näitab, et möödunud aastal tuvastatud armupettuste arv kahekordistus ja see kasvab.

Selliste pettuste puhul on kõige suurem väljakutse nende tuvastamine ja ärahoidmine ning politsei või pangaga võtavad sellel teemal ühendust vähesed.

Isegi kui pank kasutab armupettuste tuvastamiseks ja kliendi hoiatamiseks ennetussüsteeme, siis on petturid nii vilunud, et suudavad panna ohvri nendest mööda vaatama. Sageli võtab ohver armukelmi abistamiseks lisaks oma säästudele ka laenu. 

Kuidas armupettust ära tunda?

Armupettuste skeem ja muster on enamasti muutumatu – pettur kohtub potentsiaalse ohvriga sotsiaalvõrgustikus või tutvumisportaalis. Kui kontakt on saavutatud, siis jätkatakse suhtlust e-posti või mõne sõnumisaatmise rakenduse kaudu.

Suhtlus kestab tavaliselt nädal-paar, kuni pettur on võitnud ohvri usalduse ja tihti ka südame. Kuigi pettur ohvriga päriselus ei kohtu, saavutatakse lähedane kontakt sõnumite ning usaldusväärsete piltide jagamisega.

Kõige sagedamini tutvustab pettur ennast kui salateenistuse sõdurit, kodumaast kaugel salarajatist ehitavat inseneri, sõjatsoonis töötavat arsti või vangi langenud välisdiplomaati. Kui usaldus on saavutatud, tekitatakse ohvril tunne, et ta on ainus inimene maailmas, kes suudab oma uut kaaslast raskustest välja aidata, et mõlemad saaksid lõpuks koos õnnelikud olla.

Armupetturi ohvrist Andrese lugu

Andres tutvus Eleanoriga internetis. Piltide põhjal oli Eleanor väga ilus naine ja tal oli huvitav amet – ta teenis USA armees Süüria erivägedes. Pärast lühikest suhtlust ootas Eleanor Andresega kohtumist kannatamatult, oli vaja vaid dokumendid korda ajada. Selles küsimuses soovitas ta pöörduda Küproselt pärit vahendaja Erichi poole.

Andres soovis olla igati abiks, et kohtumine toimuks võimalikult ruttu. Tasuda oli vaja piletite ja dokumenditöötlusega seotud kulude eest ning maksta vahendajale. Andres võttis selleks mitu laenu ja tegi Erichile Küprosele 2100-eurose ja 1500-eurose makse, märkides, et tegemist on pereabiga.

Pangal aga tekkis kahtlus, sest Andres polnud varem oma kontolt Küprosele ühtegi makset teinud. Andres selgitas, et tema tüdruksõbral Eleanoril on vaja Eestisse lennata ning Erich on vahendaja, kes aitab naise dokumente korda ajada. Andres saatis pangale kinnituseks Eleanori ajateenistust tõendava tunnistuse.

Dokumenti analüüsides oli võltsing üpris lihtsasti tuvastatav – see oli kokku kleebitud teistest dokumentidest ja kasutatud oli erinevaid kirjastiile. Kui pank keeldus neid makseid tegemast, võttis Andres summa välja sularahas.

Hiljem on Andres üritanud veel teha makseid erinevatele Küprose pankade kontodele, kuid pank lükkab need tagasi. Seejuures laekuvad mehe kontole laenud, mille ta sularahas välja võtab ja tõenäoliselt alternatiivseid võimalusi kasutades edasi kannab. Ilmselt on ta endiselt petturite lõksus.

Kuidas vältida pettuse ohvriks langemist?

Ära kiirusta reageerimisega. Võta aega, et olukorda analüüsida.

Uuri tausta ja täpsusta, millise inimese, ettevõtte või organisatsiooniga on tegu. See aitab kaardistada detaile ja saada selgust.

Kui sinult küsitakse isikuandmeid, pangaandmeid või paroole, ole eriti ettevaatlik, neid ei tohiks jagada mitte kellegagi. Näiteks PIN2-kood on sisuliselt võrdne allkirjaga ja seda tohiks sisestada ainult juhul, kui oled ise mõne tehingu või toimingu algatanud ja soovid seda kinnitada oma allkirjaga.

Tundmatule inimesele ei tohi lubada kaugjuurdepääsu arvutile või nutiseadmele, sest see annab piiramatu ligipääsu seadmes toimetada.

Kui arvad, et oled sattunud petturi lõksu, pöördu politseisse ja teavita sellest viivitamatult oma panka, kasutades panga ametlikul kodulehel olevaid kontakte. Mida kiiremini pangaga ühendust võtad, seda kiiremini saab sulgeda edasist kuritarvitust võimaldavad teekonnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles