STARTUP DAY ⟩ Idufirma CARÁ toob emaduse 21. sajandisse

PM Majandus
Copy
Cara Healthi asutajad Carina Vantsi (vasakul), Keiro Vantsi (keskel) ja Anna Sarreither (paremal).
Cara Healthi asutajad Carina Vantsi (vasakul), Keiro Vantsi (keskel) ja Anna Sarreither (paremal). Foto: Cara Health

sTARTUp Day taskuhäälingus külas käinud CARÁ on eeskujulik näide, milline potentsiaal on peidus naiste juhitud idufirmades, mis tegelevad naiste tervisega.

Idufirma CARÁ sai esimese tõuke emadusest. Carina Vantsi, veebipoe Babyluv üks asutajatest, kohtas varem lasteõena töötanud Anna Sarreitherit, kellele ta pihtis oma keerulise loo esimesest rasedusest ning rasedusejärgsest stressist.

Sarreither kuulas Vantsit ega saanud aru Eesti meditsiinisüsteemist. Nimelt on Saksamaal kombeks, et pärast lapse sünnitamist käivad ämmaemandad 10 päeva jooksul kümme korda uuel emal külas, et toetada ja aidata teda uues rollis. Seejärel tehakse aasta jooksul veel 16 täiendavat visiiti, et hoida ema ja beebi tervisel silm peal. Seejuures on ämmaemandate tugi Saksamaal riiklikult rahastatud.

«Meil on see visiitide arv ümmargune null, välja arvatud juhul, kui ema lastakse sünnitushaiglast välja juba siis, kui lapse sünnist pole möödunud isegi ühte päeva. Siis võib ämmaemand ühe korra tulla,» ütleb Vantsi. Tema oli oma lapsega aga ühe nädala intensiivosakonnas ja lasti alles siis koju – ning Eestis ei nähta ette, et seejärel tuleb ämmaemand veel koju ema ja lapse tervist kontrollima.

Eestis võib küll minna perearsti juurde või erakorralisse osakonda rasedusjärgsete muredega. «Aga erakorralisse osakonda ei taha emad iga murega minna ja nii jäädaksegi üksi ja tihti abita,» ütleb Vantsi.

Koos Sarreitheriga hakkas Vantsi uurima, miks see nii on – ja endalegi väikeseks üllatuseks avastas, et nii ämmaemandad kui perearstid on teadlikud tänase süsteemi puudustest, kuid ei jaksa ega saa midagi teha selle leevendamiseks.

Naised käärivad käised üles

Naised võtsid kampa Carina Vantsi abikaasa Keiro. Kolmekesi asutati eelmise aasta alguses idufirma CARÁ, et pakkuda naistele kogu raseduse ja sünnitusjärgse perioodi ajaks hoolitsevat tugivõrgustikku, teaduspõhiseid teenuseid ning keskkonda, mida naine vajab.

«Sisuliselt loome uut tüüpi mudelit, kus traditsiooniline meditsiin on ühe platvormi kaudu ühendatud kõikvõimalike toetavate teenustega. Niimoodi täiustame praegust meditsiinisüsteemi Eestis ja hiljem kaugemalgi,» viitab Vantsi.

Praegu on CARÁ asutajate fookuses rakenduse arendamine. Rakendus aitab naistel rasedust jälgida ja oma andmeid ämmaemandaga jagada, kes omakorda nõustavad info põhjal naisi. Rakendusest saab personaalsetest vajadustest lähtuvaid teenuseid ja tooteid lisaks tellida. Arendustöösse on kaasatud meditsiinivaldkonna tuntud spetsialistid.

«Eelmise aasta algusest on üle 550 naise meile toetunud. See arv on pilootturu kohta arvestatav tulemus, aga sel aastal ootame kasvu Eestis ja teisteski Euroopa riikides, kus emaks saamise meditsiiniline tugivõrgustik lonkab kahte jalga,» ütleb Vantsi.

CARÁt toetavad tuntud investoritena Triin Hertmann (Grünfin, Wise), Kristel Kruustük (Testlio), Jevgeni Kabanov (Bolt), Veronica Diquattro (Spotify) ja Dag Nurm (Põhja-Eesti Taastusravikeskuse endine omanik).

Paarina ettevõtluses

CARÁ on Eestis ka selle poolest üks omapärasemaid idufirmasid, et seda juhivad abielupaar Keiro Vantsi ja Carina Vantsi ühes sakslannast kaasasutaja Anna Sarreitheriga.

Kuidas suudavad Vantsid ühildada suhteelu ja ettevõtluse? Carina sõnul ei ole see lihtne ülesanne. «Meil oli ootus, et saaksime koos palju aega veeta, aga ettevõtlusega alustades on väljakutsed argielu osa ja tuleb ka pingeteks valmis olla. Mida rohkem kogemusi saad, seda lihtsam on teadvustada, miks mingi asi ärritab ja oskad paremini kodus piire seada,» ütleb Vantsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles