Soome ajaleht: Venemaa keelatud tooraine imbub salaja ka toidulauale

PM Majandus
Copy
Kalapulgad.
Kalapulgad. Foto: Caters News Agency/ Scanpix

Kuigi suurem osa Soome kaubandusekette on Venemaa tooted Ukraina invasiooni tõttu riiulitelt eemaldanud, siis on kalatooted ning just kalamassist toodete, nagu kalapulgad, päritolu väga raskesti tuvastatav ning põhjanaabrite juures müüdavatest kalapulkadest lõviosa sisaldab ka Venemaa toodangut, kirjutab Soome ajaleht Helsingin Sanomat.

Tuvastamise teeb keeruliseks asjaolu, et kalapulkades on segatud paljude erinevate kalade mass ning neid kalu püüavad eri riikide lipu all seilavad alused.

Helsingin Sanomate uurimuse kohaselt on Soomes müügil 14 erineva kaubamärgi all kalapulgad ning neist kümnes kasutatakse kas Venemaal püütud või Venemaa lipu all sõitvate laevadega püütud kala. Venemaa, kellele kuulub enam kui 800 laeva, on leebete seaduste ning kalapüügikvootidega üks maailma suuremaid kalatootjaid.

«Venelased saavad Ohhoota meres tegutseda oma seaduste, regulatsioonide ning kontrollidega ning teised siin eriti sekkuda ei saa,» lausus kalainspektor Petri Savola.

Soome ajaleht kirjutab, et suur osa Venemaal püütud kalast viiakse Hiinasse, mis on üks maailma suuremaid kala töötlevaid riike. Ja kuigi kalatöötlemine on viimastel aastatel ka Ida-Euroopas hoogustunud, siis saadakse tooraine Hiinast. Alates eelmise aasta aprillist on Venemaa kalalaevad Euroopa sadamates keelatud, samuti ei tohi Euroopa Liitu tuua Venemaa kalatooteid.

Erinevatel andmetel on Hiina kalaimpordist kolmandik kuni pool Venemaa päritolu – sellega antakse sanktsioonide all Venemaale võimalus keeldudest mööda hiilida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles