Keskerakond tahab pankade hiigelkasumid maksustada

Postimees
Copy
Taavi Aas
Taavi Aas Foto: Konstantin Sednev

Riigikogulase Taavi Aasa (KE) hinnangul peab riik kiiresti ja otsustavalt sekkuma, et lõpetada Eesti inimeste arvelt ülisuure kasumi teenimine. Samuti peaks valitsus tema silmis pakkuma elanikele võimalust osta riiklikke võlakirju, et seeläbi survestada panku hoiuseintresse tõstma. 

«Baltimaades tegutsevad pangad teenisid eelmisel aastal kokku miljard eurot kasumit, Eesti osa on sellest umbes kolmandik. See raha tuleb valdavalt Eesti inimeste ja ettevõtete taskust ning suur osa sellest viiakse erinevaid skeeme kasutades riigist maksuvabalt välja,» ütles Aas pressiteates, lisades, et prognoosi kohaselt võib pankade kasum tänavu kolmekordistuda ning Eesti riik ei tohi seda lihtsalt pealt vaadata. «Välismaiste pankade kasumist on maksustatud 14 protsenti, kuid tänases olukorras on seda selgelt vähe.»

Kui rakendada Eestis tegutsevatele pankadele 20-protsendilist kasumimaksu, siis tooks see Taavi Aasa sõnul riigikassasse täiendavalt 150 miljonit eurot. «Selle raha eest saaks ehitada näiteks 30 kilomeetrit neljarajalisi maanteid või panustada erakorralisse pensionitõusu, hoolitsedes seeläbi eakate toimetuleku eest,» lisas endine majandus- ja taristuminister, viidates erakonna valimisplatvormile. 

Ajal, kui laenude teenindamine on inimeste jaoks hüppeliselt kasvanud ja pangad väljastavad uusi laene kohati ülikarmidel tingimustel, makstakse hoiustele jätkuvalt minimaalset intressi, tõi Aas välja veel ühe murekoha: «Riik peab avaldama pankadele survet tõsta hoiuseintresse. Üheks võimaluseks on riiklike võlakirjade emiteerimine. See oleks mitmepoolselt kasulik – esiteks kaasab riik täiendavaid vahendeid näiteks suurte taristuobjektide ehitamiseks ning teiselt poolt annab see meie inimestele võimaluse panustada ühiskonna arengusse ja teenida vähese riskiga intressitulu,» ütles ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles