Ministeerium tahab välismaalaste tööleasumist kiirendada

BNS
Copy
Kõige suurem nõudlus võõrtöötajate järele on IT-sektoris.
Kõige suurem nõudlus võõrtöötajate järele on IT-sektoris. Foto: Antonio Perez/ZUMAPRESS.com

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) hinnangul on tippspetsialistide lühiajalise töötamise registreerimise ning ka elamislubade menetlustähtajad liialt pikad ning takistavad talendi kiiret tööleasumist.

Siseministeerium teavitas jaanuari algul oma plaanist välja töötada õigusaktide muudatused, et korrastada välismaalaste Eestis ajutise viibimise, elamise ja töötamisega seotud regulatsioone ja menetlusprotsesse ning küsis seotud osapooltelt protsesside parendamiseks tagasisidet.

Oma vastuses siseministeeriumile toob MKM peamise murekohana välja just toimingute ajakulukuse. Näiteks võib ootamisaeg ainuüksi viisa taotluste esitamiseks Eesti välisesinduses ulatuda pooleteise kuuni. Lühiajalise töötamise registreerimise menetlemine peab ministeeriumi hinnangul kahanema 10 päevale ning elamislubade menetlemine peaks toimuma maksimaalselt 30 päeva jooksul.

MKM juhib tähelepanu ka asjaolule, et välistöötajate abikaasade ja pereliikmete viisataotlusi käsitletakse töötaja menetlusprotsessist eraldi, mis takistab perede koos ümberasumist. See võib ministeeriumi sõnul põhjustada olukorra, kus pereliikmed saavad viisa erineval ajal ning pere ei saa koos ümber asuda.

Samuti peab ministeerium oluliseks, et viisamenetlusega seotud dokumentatsiooninõuded oleksid proportsionaalsed, seadusest lähtuvad ja ühetaolised, kuna praegu on välisesindustes läbiviidavad toimingud erinevad. Kasvama peab ministeeriumi sõnul ka kliendisõbralikkus, sealhulgas viisa- ja elamisloataotlustes nõutute abistamine ning kergemini kättesaadavaks muutuma ülevaade menetlusprotsesside staatusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles