EL tahab seada sanktsioonid veel neljale Venemaa pangale

BNS
Copy
Euroopa Liit tahab panna Alfa Banka sanktsioonide alla.
Euroopa Liit tahab panna Alfa Banka sanktsioonide alla. Foto: Aleksandr Gusev

Euroopa Liit kavatseb uude sanktsioonide paketti lisada neli Venemaa panka, sealhulgas Alfa Bank, samuti kehtestada Venemaale mitme kauba tarnimise keelu, vahendab Politico allikatele viidates.

Samal ajal edastas Bloomberg teemaga kursis olevatele inimestele viidates, et mõni ELi riik on uute Venemaa pankade sanktsiooninimekirja lisamise vastu.

Kokku plaanitakse sanktsiooninimekirjadesse lisada 130 era- ja juriidilist isikut, sealhulgas sõjaväelasi, riigimeedia ajakirjanikke, aga ka Venemaa sõjatööstuse või Wagneri eraväega seotud teiste riikide ettevõtteid ja eraisikuid.

EL tahab keelata Venemaalt ka kummi ja bituumeni impordi. Samuti soovib Brüssel keelata Venemaa kodanike töö kriitilises taristus, näiteks elektri- ja gaasivõrguettevõtete juhatuses.

Lisaks võivad ekspordipiirangud mõjutada veoautode ja muude raskeveokite, ehitusseadmete ja ehitussektoris kasutatavate masinate tarnimist EList Venemaale. ELi võimud kavandavad täiendavaid piiranguid ka elektroonikakomponentidele, mida Venemaa saaks kasutada relvade valmistamisel.

Siiski märkisid allikad, et ei ole selge, kas uus sanktsioonipakett hõlmab ka teemante.

Lisaks plaanib Brüssel lisada musta nimekirja Dubais asuva laevafirma, mida kahtlustatakse Venemaa abistamisel sanktsioonidest möödahiilimisel. Kuid allikad ütlesid, et arutelude käigus esitasid Vahemere riigid sellele meetmele vastuväiteid.

Bloombergi allikas lisas, et tõenäoliselt ei kehtesta EL sanktsioone Rosatomile, sest selle vastu on mitu bloki liikmesriiki.

Varem teatas EL, et kavatseb järgmise, kümnenda Vene-vastase sanktsioonipaketi kehtestada veebruari lõpus. Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles, et plaani kohaselt peaks kümnes sanktsioonide pakett kätkema muu hulgas keeldu tarnida Venemaal kaupu, millele on peaaegu võimatu leida alternatiivi.

Ta lisas, et arutelu keskendub kaupadele, mida ELi hinnangul vajab Venemaa sõjatööstuskompleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles