Kaugtööst enam ei piisa, töötaja tahab valida ka tööaega

PM Majandus
Copy
Inimesed tahavad lisaks töö tegemise kohale valida ka töö tegemise aega.
Inimesed tahavad lisaks töö tegemise kohale valida ka töö tegemise aega. Foto: INA FASSBENDER

Töötajale ei piisa enam kaugtöövõimalusest, vaid oluline on ka võimalus valida tööaega, näitas CV-Online'i ja Inbanki uuring.

Üheks olulisemaks kriteeriumiks, mille alusel tööandjat valitakse, on paindliku töökorralduse pakkumine.

«Kui oleme tööotsijatelt ja ettevõtetelt uurinud, mida paindliku töökorralduse all silmas peetakse, siis kuuluvad sinna alla nii kaug- kui hübriidtöö võimalus, paindlikkus tööaja suhtes, peresõbralikkus ja tasustatud haiguse- või lisapuhkusepäevad ning ka tööaja koormuse valik,» lausus CV-Online’i (CV.ee) turundusjuht Karla Oder.

Veerand tööpakkumistest on kaugtöö võimalusega

Oder tõi CV.ee statistikale toetudes välja, et praegu on kõikidest tööpakkumisest kaugtöö märgisega neljandik.

«Need on ettevõtted, kes julgevad selgelt välja öelda, et tööd on võimalik teha ka distantsilt. Pakun, et reaalsuses võimaldavad vähemalt pooled tööandjatest kaugtöö lahendusi teatud tingimustel, kuid ei julge seda avalikult välja reklaamida,» nentis Oder.

Ka Inbanki personalijuht Jaanika Lill tõi välja, et kaugtöö võimalus muutus töötajate jaoks eriti tähtsaks Covid-19 kriisi ajal, kuid lisaks kodule soovitakse nüüd üha rohkem töötada ka välismaalt.

«Kuna tegutseme rahvusvaheliselt, siis on paljude rollide puhul võimalik töö distantsilt ära teha ning kuu-kaks kontorist eemal olla. Kõige rohkem kasutatakse seda võimalust talvekuudel. Peamiselt on Inbanki töötajad kaugtööd teinud Portugalis, Hispaanias ja Kanaari saartel,» lausus Lill.

Lill nentis, et paindlikkusele lisaks on töökultuuri jaoks võtmesõnaks tasakaal kaugtöö ja kontoris töötamise vahel. «Nii töötajad kui tööandjad on aru saanud, et vahetu näost näkku suhtlus on samuti oluline meeskonnavaimu hoidmiseks ja koostööks,» selgitas Lill.

Individuaalne lähenemine töötajale 

Inbanki personalijuht tõi välja, et oluline on läheneda individuaalselt igale töötajale, leides koos lahenduse, mis motiveerib töötajat enim. Kuigi tegemist on küllaltki mahuka protsessiga, siis tasub Lille sõnul individuaalne lähenemine end igati ära, sest rahulolev ja pühendunud töötaja panustab ka rohkem.

Ka Oder nõustus, et tööturu suurim trend on anda töötajale võimalus valida. «Kuuleme üha enam, et tööandjad võimaldavad töötajatel valida näiteks spordikompensatsiooni ja tervisekindlustuse vahel. Aga sarnane valikuvabadus kandub edasi ka teistesse töökorralduslikesse küsimustesse. Näiteks valik optsioonide või püsivalt kõrgema palga vahel või valik töötada kas õhtuti või hoopis hommikuti,» nentis Oder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles