Raha Eesti riigi arvel kaob silmanähtava kiirusega (1)

BNS
Copy
Hoiuste intressid on kerkinud Eesti euroajaloo kõrgeimale tasemele.
Hoiuste intressid on kerkinud Eesti euroajaloo kõrgeimale tasemele. Foto: Pexels / CC0 Licence

Eesti Panga kiirhinnangu põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 2022. aasta detsembris 103 miljoni euro suuruses ülejäägis, samal ajal aasta tagasi oli ülejääk 250 miljonit eurot.

Kaupade väljavedu kasvas aastatagusega võrreldes 3 protsenti ja sissevedu 6 protsenti. Kaupade konto negatiivne saldo suurenes 49 miljoni euro võrra 188 miljoni euroni.

Ekspordikasvu panustas mineraalsete toodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu. Samal ajal kahanes masinate ja seadmete väljavedu. Suurenes mineraalsete toodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade sissevedu ning kahanes puidu ja puittoodete sissevedu, teatas keskpank.

Teenuste eksport kahanes aastatagusega võrreldes tänu kõrgele võrdlusbaasile 12 protsenti, import suurenes samuti 12 protsenti. Teenustekonto ülejääk ulatus 299 miljoni euroni.

Saastekvootide ostmine viis detsembri kapitalikonto puudujääki. Jooksev- ja kapitalikonto kokku oli 300 miljoni euro suuruses puudujäägis, mis tähendab, et riigi majandussektorid kaasasid välismaalt rohkem finantsvara, kui sinna paigutasid.

Finantskontol andsid tooni erakorralised grupisisesed tehingud, mis mõjutasid otseinvesteeringute nõudeid ja kohustusi, samuti muude investeeringute nõudeid.

12 kuu jooksevkonto oli detsembris 269 miljoni euroga ülejäägis, aasta tagasi aga 568 miljoni euroga puudujäägis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles