Eesti majandus jääb Baltimaade punase laterna rolli (1)

BNS
Copy
Majanduskasvu vedamises on oma roll töötleval töötlusel.
Majanduskasvu vedamises on oma roll töötleval töötlusel. Foto: Marko Saarm/Sakala

Rahvusvahelise riskijuhtimise ettevõtte Coface prognoosi kohaselt kasvab tänavu Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) 0,1 protsenti, Lätis 0,2 protsenti ning Leedus 0,4 protsenti.

Inflatsioonile ennustab Coface’i analüüs Baltimaades aeglasemat kasvu kui 2022. aastal, kuid siiski ületab see keskpankade seatud inflatsioonieesmärke, ulatudes 2023. aastal Eestis 12,5, Lätis 14,7 ning Leedus 13,3 protsendini, teatas ettevõte.

Coface’i Kesk- ja Ida-Euroopa peaökonomist Grzegorz Sielewitcz märkis pressiteates, et mullu püsis Eestis eratarbimine, mis moodustab 50 protsenti SKT-st, üllatavalt jõulisena, samas kui erainvesteeringud, mis on 32 protsenti SKT-st, langesid järsult.

«Selline areng peaks jätkuma vähemalt selle aasta esimeses pooles. Ettevõtted kohanevad endiselt kõrgema intressitasemega, mis koos jätkuva ebakindlusega vähendab nende valmisolekut teha uusi investeeringuid,» selgitas ta.

Ökonomist nentis, et enamik ärisektoreid on raskustes ning kehvemad on Lääne-Euroopa prognoosid.

«Neljanda kvartali majandusanalüüsi kohaselt on Kesk- ja Ida-Euroopa (KIE) piirkonnas ainsaks madala riskitasemega sektoriks farmaatsia. Enamiku KIE ja Lääne-Euroopa äriharude hinnangud langevad kokku: farmaatsia on madala riskitasemega, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) sektor on klassifitseeritud keskmise riskiga sektoriks, põllumajandus- ja toiduainetööstus, jaemüük, autotööstus, keemia-, energia-, metalli-, paberi- ja puidutööstus kõrge riskitasemega ning väga suure riski alla liigituvad transport, ehitus ja tekstiilitööstus,» loetles Sielewitcz.

Sielewitcz märkis, et majandus näitab küll optimismi märke, kuid lõdvestumiseks on veel vara.

«Suurenenud äritegevuse efektiivsus ja vähenenud nõudlus tõid kaasa energiahindade languse, mis aeglustas inflatsiooni kasvu. Hiina majanduse elavnemise märgid on muutunud heaks märgiks kogu maailma majandusele. Finantsturgudel valitseb aga ülioptimistlik toon, nagu oleks majandusarengu halvim stsenaarium juba kindlalt minevik. Tänases hetkes tasuks pigem olla ettevaatlik, sest praegune majanduskriis on eriti mitmetahuline: elame keset geopoliitilisi lõhesid, kliimamuutusi, epideemiaohtu ja muid riske. See tähendab, et kõige hoolikamalt koostatud plaanid ja stsenaariumid võivad igal hetkel ebaõnnestuda,» toonitas ta.

Coface prognoosiv 2023. aasta globaalseks majanduskasvuks 1,9 protsenti. Ühtlasi on Sielewitczi sõnul kinnitust leidnud ka varem esitatud stsenaarium, mille kohaselt arenenud majandused kogevad stagflatsiooni, mida iseloomustab aeglane kasv või kahanemine, inflatsiooni tõus ja kõrge tööpuudus, samas kui arenevad majandused jäävad vastupidavaks.

«Hoolimata optimistlikest märkidest on maailmamajanduse väljavaated 2023. aastal endiselt sünged, kuna ärikeskkond on nii riskantne kui ka ebakindel. Peamine murekoht on see, et inflatsiooni trajektoori on raske ennustada. Kuigi inflatsiooni aeglustumise periood näib algavat, ei ole siiski põhjust selgelt määratleda, kuidas ja millal see oluliselt väheneb,» selgitas Sielewitcz.

Ta lisas, et Covid-19 piirangute leevendamine Hiinas annab optimismi, kuid riigi majanduse taastumise ümber on palju teadmatust. «Majanduse normaliseerumine peaks toimuma 2023. aastal esimese kvartali lõpus ning tugevam taastumine peaks algama aasta teises pooles,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles