Ärimees pettis maailma suurimat toorainekauplejat, kahju on koletu

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Nikliladu Venemaal.
Nikliladu Venemaal. Foto: Evgenia Novozhenina/Scanpix

Maailma suurim toorainetega kauplev ettevõte Trafigura tunnistas, et kurjategijatel õnnestus neid nii korralikult petta, et nüüd tuleb leida võimalus, kuidas enam kui poole miljardi dollari suurust kahju pehmendada.
 

Šveitsi toorainekaupleja Trafigura avastas, et pätid on teda pikalt ja süsteemselt petnud ning kahju ulatub 577 miljoni dollarini.

Asi käis Neue Zürcher Zeitungi andmetel järgmiselt: kui ettevõtte töötajad vahetult enne jõule Rotterdami sadamas oma merekonteineri avasid, lootsid nad leida niklisaadetise. Kuid vastu vaatas hoopis odavam teras.

Kui ettevõte asja uurima hakkas, selgus, et tegu oli India ettevõtja Prateek Gupta saadetisega. Trafigura tegi juba alates 2015. aastast mehe ettevõtetega TMT Metals ja UD Trading Group koostööd. Mida enam asja uuriti, seda rohkem ilmnes, et pettus ei puudutanud ainult ühte merekonteinerit ning toorainefirmale oli saadetud kas kehva niklit või hoopis muud odavamat metalli. Probleemid ilmnesid just möödunud aasta saadetiste puhul, varasemalt Trafigural Guptale pretentsioone polnud.

«Me oleme sunnitud arvama, et langesime härra Gupta petuskeemi ohvriks,» teatas Trafigura kõneisik NZZ-ile.

Trafigura asja niimoodi ei jätnud: kuna Gupta ettevõtted on registreeritud Suurbritannias, siis asusid sealsed võimud Gupta tegemisi uurima. Trafigura teatas, et kirjutas esialgu küll 577 miljonit dollarit korstnasse, kuid loodab, et saab Gupta käest nii mõndagi tagasi, nii et kahjusumma tuleb lõpuks väiksem.

NZZi andmetel on teated niklipettuste kohta sagenenud, sest seda ei ole alati piisavalt saada, kuid ta on kriitilise tähtsusega akude tootmisel.

Šveitslaste jaoks ei ole see esimene kord toorainepettusega pihta saada: eelmisel aastal tellis sealne ettevõte Mercuria Energy Group konteineritäie vaske, aga sai harilikke kive täis konteineri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles