FOTOD JA VIDEO ⟩ Endine Hiiu tööstuspiirkond saab uue näo: selline hakkab olema viljaelevaatori ala

PM Majandus
Copy

Tallinnas Nõmme linnaosas Hiiul asuva viljaelevaatori ala arhitektuurivõistluse võitis KOKO arhitektide töö, mille järgi saab senine tööstuslik piirkond uue ilme ja muutub asumi keskuseks, elevaatorihoone olemasolev maht ja konstruktsioon säilitatakse.

«Elevaator on sümbolväärtus, see on justkui Hiiu omalaadne majakas. Lammutamise asemel hoiame elevaatori mahtu ja kõrgust, luues selle viimasele korrusele avaliku ühisala, kust avanevad vaated vanalinna ja mereni. Võluvad konstruktsioonid ja industriaalne tunnetus jäävad ja eksponeeruvad, kuid uues kvaliteedis ja kasutuses,» märkis KOKO partner Raivo Kotov.

Hiiu elevaatoriala arendusega tegeleb kinnisvarafirma Reterra. Peale elavaatorihoone sümbolväärtuse ja tulevase väärika asukoha teeb tulemuse ainulaadseks täielikult roheline mõtteviis. «Jätame ehitusega nii väikese jalajälje kui võimalik. Kasutame ära olemasoleva karkassi, elevaatorist välja lõigatavad betoonplaadid lähevad teedeks ja vana üle jääv materjal täiteks ja taaskasutuseks,» sõnas Reterra juht Reigo Randmets.

Planeeringu järgi jaguneb arendatav piirkond 30 protsendi ulatuses äri- ja ühiskondlikuks alaks ning 70 protsendi ulatuses elukondlikult kasutatavaks. Äripinnad on kavandatud elevaatori esimesele ja viimasele korrusele, kuhu on plaanis luua ka ainulaadne toitlustus- või teeninduspind. Ülejäänud korrustel paiknevad korterid ning maa all autoparkla. Olemasolev tsiviilkaitse varjend elevaatori kõrval on kavandatud säilitada ja võtta kasutusse.

Keskse väljaku ääres, mis asub elevaatorist idas ehk Pärnu maantee pool, paikneb võidutöö järgi ka kogukonnamaja, mis on oma olemuselt saalihoone, kus hakkavad toimuma üritused, trennid jne. Kogukonnahoonega on seotud üks allesjäetav torn, mis tähistab olulist sõlmpunkti. Elevaatori ümber, põhja- ja lõunaossa, on plaanis ehitada järgmises etapis madalad, kolmekorruselised kortermajad, mille igal korrusel paikneb 2–4 avarate terrassidega korterit.

Hiiu viljaelevaatori piirkond rajati pärast II maailmasõda, selle kõrgeima hoonena ehitati sihvakas viljaelevaator, mis on nüüdseks oma kasutuseesmärgi kaotanud. Ala piirneb Peeter Suure merekindluse raudtee vedurite ringdepooga. Piirkonnas on muutused juba alanud: kitsarööpmelise raudtee asemel on nüüd kergliiklustee ning värskelt on naabruses avatud Püha Johannese kool ja lasteaed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles