Rootsi keskpank: kinnisvaraturg võib kukkuda veelgi sügavamale (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Riksbanki uus president Erik Thedeen.
Riksbanki uus president Erik Thedeen. Foto: TT NEWS AGENCY/ScanPix

Rootsi keskpank ütles, et nende sammud inflatsiooni ohjeldamiseks toovad tõenäoliselt kaasa sügavama eluasemeturu languse, kui ootab turg.

Riksbanki prognooside kohaselt jätkavad eluasemehinnad sel aastal langemist, ütlesid keskpanga ametnikud neljapäeval pärast seda, kui keskpanga uus president Erik Thedeen alustas oma ametiaega intressimäärade tõstmisega ja võlakirjade müügist teatamisega. «On oht, et kinnisvarahinnad kukuvad veelgi rohkem, kui praegu eeldatakse,» ütles Riksbank oma avalduses.

Rootsi keskpanga teatel võib kinnisvarahindade langus omakorda kaasa tuua nii kinnisvarainvesteeringute mahu vähenemise kui ka majapidamiste tarbimise kokkutõmbumise, mis võiks aidata inflatsiooni alla tuua. Riksbanki hinnangul langevad elamukinnisvara hinnad tippajaga võrreldes kõige rohkem umbes 20 protsenti, mis viiks need tagasi pandeemiaeelsele tasemele.

Rootsi eluasemeturg on muutunud intressitõusudest tingitud kinnisvarahindade languse sümboliks kogu maailmas, sest riigi elamukinnisvara turul on hinnad tänaseks aastaga kukkunud ligi 16 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles