Pankrotihüvitise saamiseks on vaja kohtu otsust

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Töötukassa maksab töötajatele hüvitist ettevõtte pankroti korral.
Töötukassa maksab töötajatele hüvitist ettevõtte pankroti korral. Foto: Mailiis Ollino

Selleks, et töötukassa saaks töötajale saamata jäänud tasud hüvitada, peab kohus olema tööandja maksejõuetuks tunnistanud, ütles Töötukassa hüvitiste osakonna juhataja asetäitja Ardo Rosin.

Pärast ettevõtte kohtus maksejõuetuks kuulutamist tuleb maksejõuetushüvitise taotlemiseks esitada töötukassale avaldus, kas pankrotihalduril või töötajal endal. See, kas avalduse esitamise õigus on pankrotihalduril või töötajal, sõltub sellest, millisel alusel kohus on tööandja maksejõuetuks tunnistanud, ütles Rosin.

«Seejuures ei ole maksejõuetushüvitise saamise tingimuseks töösuhte pikkus ning õigus sellele tekib ka lühiajalise töötamise korral,» kinnitas Rosin. Seega saavad ka kõik võõrtöölised, kes töötavad siin seaduslikult, maksejõuetushüvitist samadel tingimustel teistega.

Maksejõuetushüvitisena makstakse välja saamata jäänud töötasu. Selle summa suurus on töötaja kolme viimase kuu brutotöötasu, kuid mitte rohkem kui kolm Eesti keskmist brutokuupalka tööandja maksejõuetuks tunnistamisele eelnenud kvartalis, selgitas Rosin.

Hüvitatakse ka saamata puhkusetasu ühe kuu ulatuses, kuid mitte rohkem kui üks Eesti keskmine brutokuupalk tööandja maksejõuetusele eelnenud kvartalis.

Samuti töölepingu ülesütlemisel saamata jäänud hüvitised töötaja kahe kuu keskmise brutotöötasu ulatuses, kuid mitte rohkem kui üks Eesti keskmine brutokuupalk tööandja maksejõuetuks tunnistamisele eelnenud kvartalis.

Hüvitise saamise võimaluste kohta on võimalik infot saada läbi ettevõtte juhatuse liikme(te) ja raamatupidaja ning läbi pankrotihalduri. Seejuures on pankrotihalduri kohustuseks selgitada välja võlgniku kohustused, võlausaldajaid ning kaitsta võlausaldajate huve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles