Venemaa sõlmis Hiinaga gaasitarnelepingu

BNS
Copy
Kuna Euroopa ei soovi enam Venemaalt gaasi osta, proovib Moskva leida uusi tarnekanaleid.
Kuna Euroopa ei soovi enam Venemaalt gaasi osta, proovib Moskva leida uusi tarnekanaleid. Foto: Xu Congjun/Sipa Asia/SIPA/SIPA

Venemaa ja Hiina sõlmisid valitsustevahelise gaasitarnete lepingu Kaug-Ida trassi mööda, teatas neljapäeval Vene energeetikaministeerium.

«Moskvas ja Pekingis allkirjastati 31. jaanuaril 2023 Venemaa ja Hiina valitsuse leping koostöö kohta maagaasi tarnimise vallas Venemaalt Hiinasse mööda Kaug-Ida marsruuti,» seisab energeetikaministeeriumi koostatud lepingu ratifitseerimise seaduse eelnõus.

Dokumendi eelnõu riputatakse regulatiivõigusaktide eelnõude föderaalportaali.

Lepingu tähtsaim punkt puudutab gaasijuhtme piirialuse lõigu ehitamise ja käitamise küsimuste lahendamist: veealune ühendus rajatakse Ussuuri (Wusuli Jiangi) jõe alt Dalneretšenski (Venemaa) ja Hulini (HRV) linna lähedal.

Gazprom ja China National Petroleum Corporation sõlmisid mullu pikaajalise maagaasi ostu-müügilepingu Kaug-Ida trassi kaudu, mis suurendab Vene kontserni gaasitarneid Hiinale 10 miljardi kuupmeetri võrra aastas. Eeldatakse, et uue lepingu kohaselt ei lähe energiakandja mitte ainult Pekingi ja Shanghai turule, vaid seda tarbitakse innukalt ka Kaug-Ida gaasijuhtme trassil Hiina kirdepiirkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles