Marrandil sai mõõt täis: Eesti piimatöösturid tegelevad mängurlusega (4)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Estonia OÜ üks juhtidest ja omanikest Jaanus Marrandi.
Estonia OÜ üks juhtidest ja omanikest Jaanus Marrandi. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Eesti ühe suurema põllumajandusfirma Estonia juhatuse liikme Jaanus Marrandi hinnangul on Eesti piimanduses toimunud suures hinnasulas süüdi siinsed töösturid.

Aasta kahe esimese kuuga on toorpiima turuhind Eestis langenud üle 100 euro tonni eest: kui detsembris ületas tonni hind 500 euro piiri, siis nüüd jääb see 400 euro kanti. 

«Alles kaks kuud tagasi sõlmiti uueks aastaks lepinguid ja tööstused olid valmis pakkuma tootjatele 102-103 protsenti Euroopa keskmisest hinnast, et aga toorpiima saada. Nüüd annavad piimatöösturid intervjuusid, kus räägivad turu olulisest muutumisest. Tootjatega ollakse palju konkreetsemad ja teatatakse sageli, et kui pole nõus hinnalangusega ca 100 eurot tonni kohta, siis «pane oma piim, kuhu tahad», kirjeldas Marrandi ühismeedias turuolukorda.

Estonia juhatuse liikme sõnul ei ole sellised hinnakõikumised aga normaalsed ning vastutus lasub töösturitel. «Kuidas ei suudetud siis turgu kahte kuud ette näha? Tegelikult on tegemist paljuski piimatöösturite mängurlusega. Spot-kaupade (või, piimapulber) maailmaturg oli tegelikult kukkunud üsna järsult juba augustis ja kui sul suurema lisandväärtusega kaupa ennast ja selle müümiseks pikemat plaani pole, siis oli see juba lepingute tegemise ajal selge, et sellise hinnaga osta ei suudeta. See ongi mängurlus piimatootjate arvel,» pahandas Marrandi.

Siim Kallase valitsuses põllumajandusministri ametit pidanud mehe sõnul pole mujal Euroopas toorpiima hinnad sisuliselt langenud, mistõttu peaksid Eesti töösturid eksporditurgudel rohkem pingutama, mitte kokkuostuhindu alandama. «On tõsiasi, et Baltimaad peavad suutma eksportida 40 protsenti oma piimast ja ekspordi osakaal on oluliselt suurem kui näiteks Saksamaal, kus on vaja eksportida kõigest 15 protsenti. Järelikult tulebki ka töösturitel näha vaeva, et muuta oma tooteportfelli, liita koguseid ja otsida paremaid turge.»

Marrandi väitel jätavad tööstused kogu oma äririski aga tootjate kanda. «On täiesti vastuvõetamatu, et turumajanduses, kus osapooled sõltuvad üksteisest ja äri ei tohiks teha kuu kaupa vaid pikema perioodi vältel, tehakse panuseid ainult hetketurule ja soovitakse ainult võita. Nii kui see turg kukub, siis ollakse valmis algtootjate peale panema kogu raskus ja kaotus. Miks peaksid tootjad turumängurluse kinni maksma?» küsis põllumajandusekspert lõpetuseks.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles