Selgus Eesti tuumajaamale sobiv tehnoloogia, kõik muu on lahtine (4)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Selline võiks välja näha Eesti väike tuumajaam – praegu saadaolevaist üks moodsamaid, ent samas järeleproovitud tehnoloogiaga.
Selline võiks välja näha Eesti väike tuumajaam – praegu saadaolevaist üks moodsamaid, ent samas järeleproovitud tehnoloogiaga. Foto: Fermi Energia

Fermi Energia valis välja Eesti võimaliku tulevase tuumajaama tehnoloogia. Järgmisteks sammudeks oodatakse rohelist tuld valitsuse tuumaenergia töörühmalt ja riigikogult, kelle heakskiidu korral rajatakse 2031. aasta jõuludeks Eestisse tuumajaam.

Fermi valis kolme pakkumuse seast välja USA-Jaapani firma GE Hitachi (GEH) uue põlvkonna väikereaktori BWRX-300. Teiste pakkujatena osalesid konkursil veel Suurbritannia ettevõte Rolls-Royce ning Ameerika ettevõte NuScale.

«BWRX-300 on oma tööpõhimõttelt keevaveereaktor, mida kasutavad ja tunnevad hästi paljud Euroopa riigid, ka Soome ja Rootsi. Konkreetne reaktorimudel aga on meie põhjanaabrite tuumajaamades kasutatavatest palju väiksem, mis võimaldab nii suuremat ohutust kui ka väiksemat raha- ja ajakulu. Samas võimaldab siiski tugineda naabrite kogemusele ning pakkuda tarbijale soodsa ja stabiilse hinnaga puhast elektrit,» märkis Fermi Energia tegevjuht Kalev Kallemets.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles