Fermi valis välja Eestisse kavandatava tuumajaama (7)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Fermi Energia Eestisse kavandatav tuumereaktor BWRX-300.
Fermi Energia Eestisse kavandatav tuumereaktor BWRX-300. Foto: Fermi Energia

Fermi Energia valis Eestisse kavandatava väikese tuumajaama tehnoloogiaks GE Hitachi uue põlvkonna väikereaktori BWRX-300.

Väikese moodulreaktoriga tuumajaama planeeriv Fermi Energia valis kolmest laekunud pakkumusest Eestisse rajamiseks sobivaimaks USA-Jaapani ühisettevõtte GE Hitachi moodulreaktori BWRX-300.

Eestisse tuumajaama rajamiseks on esmalt aga vaja riigikogu otsust tuumaenergia võimaldamiseks Eestis ja riikliku eriplaneeringu algatamist jaamale sobiva asukoha leidmiseks ning tuumaenergia seadusandluse väljatöötamist.

«Oleme kogu eesootava töö läbi analüüsinud ja peame realistlikuks Eestis kindlalt kättesaadavat, puhast ja soodsat tuumaenergiat toota 2031. aasta jõuludeks, mis peaks olema ka ühiskonna ja riigi kliimaeesmärkide huvides. Arusaadavalt nõuab see eesmärk tõsist pingutust nii riigilt kui Fermi Energialt,» ütles Fermi Energia juht Kalev Kallemets.

«BWRX-300 on oma tööpõhimõttelt keevaveereaktor, mida kasutavad ja tunnevad hästi paljud Euroopa riigid, sh. Soome ja Rootsi. Konkreetne reaktorimudel aga on meie põhjanaabrite tuumajaamades kasutatavatest palju väiksem, mis võimaldab nii suuremat ohutust ning väiksemat raha- ja ajakulu. Samas võimaldab see siiski tugineda naabrite kogemusele ning pakkuda tarbijale soodsa ja stabiilse hinnaga puhast elektrit,» lisas Kallemets.

Esimene BWRX-300 reaktor rajatakse Kanadasse Toronto lähistele ning rajatava reaktori projekteerimis- ja ehituskogemusele tuginedes saab järk-järgult alustada ka Eesti tuumajaama planeerimist, projekteerimist ja ehitust, teatas ettevõte pressiteates.

Fermi kinnitusel on ka Euroopa üks suurimaid energiaettevõtteid PKN Orlen teatanud, et soovib Poolasse rajada 74 väikest moodulreaktorit, millest vähemalt osa oleksid BWRX-300. «BWRX-300 valik Poola, Rootsi ja teiste Euroopa ettevõtete poolt annab kindlust, et valitud tehnoloogia kompetentsi ja tarneahelat saab Euroopas olema piisavalt,» kommenteeris Kallemets.

Valikus oli ka Rolls-Royce

BWRX-300 on 300-megavatise elektritootmise võimsusega uue põlvkonna keevaveereaktor. Kõrgeima ohutuse tagab võime ilma elektritoite ja inimese sekkumiseta tagada kütuse jääksoojuse jahutamine reaktori kohal oleva suure veemahuga. Täht X mudeli nimes tähistab aga seda, et tegu on GE Hitachi keevaveereaktorite kümnenda põlvkonnaga.

Fermi Energia tehnoloogiavaliku kolmeks lõppvooru jõudnud tehnoloogiapakkujaks olid lisaks GE Hitachile veel Suurbritannia ettevõte Rolls-Royce ning Ameerika ettevõte NuScale.

«Maailmas on arenduses kümneid uusi väikeseid moodulreaktoreid – igaüks neist kuidagi erinev. Osa arendajaid katsetavad eksootilisemate tehnoloogiatega, mille puhul võtab turuküpseks jõudmine veel palju aega, teised aga kasutavad läbiproovitud ja toimivaid ning ohutuid lahendusi. Eesti ei saa olla oma esimese tuumajaamaga liiga julge katsetaja. See seab ka hulga praktilisi kriteeriume tehnoloogia valikule, mis pärast põhjalikku kaalumist langes GE Hitachile,» selgitas Fermi Energia tehnoloogiajuht Marti Jeltsov.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles