Eesti Pank: toiduhindade langustrend võib olla juba lähedal (2)

BNS
Copy
Hinnatõusu tõttu eelistavad tarbijad kampaaniatooteid.
Hinnatõusu tõttu eelistavad tarbijad kampaaniatooteid. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Panga ökonomisti Sulev Perti sõnul võib vaatamata kasvanud jaanuarikuisele toidukaupade aastainflatsioonile, mis ulatus pea veerandini, toiduhindade langustrend olla käeulatuses, sest mitmete põllumajandustoormete hinnad on Euroopa turul taandumas.

Statistikaameti andmetel oli tarbijahinnaindeksi tõus jaanuaris võrreldes 2022. aasta detsembriga 0,8 protsenti ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga 18,6 protsenti, kusjuures kaubad olid võrreldes möödunud aasta jaanuariga 19 protsenti ja teenused 17,8 protsenti kallimad. Ameti teatel mõjutasid tarbijahinnaindeksit 2022. aasta jaanuariga võrreldes enim toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnatõusud, mis andsid kogutõusust kolmandiku.

Pert märkis, et jaanuari hinnakasv kajastab valdavalt eelmise aasta esimeses pooles toimunud hindade hüppelist tõusu, alates mullu augustist on tarbijakorvi hinnatase püsinud enam-vähem muutumatuna.

Toiduainete aastane hinnakasv ulatus jaanuaris 24 protsendini, kusjuures uusi hinnasurveid põhjustas ökonomisti selgitusel nii lihatoodete kallinemine kui ka alkoholi soodusmüükide lõppemine. «Toiduhindade langustrend võib olla käeulatuses, sest mitmete põllumajandustoormete, sealhulgas teraviljade, või ja piimapulbri hinnad on Euroopa turul rekordiliselt tasemelt taandunud. Kuna soodsamate toormehindade ülekandumine tarbijahindadesse võtab aega, siis kallineb toidukorv keskmiselt tänavu umbes kümnendiku võrra,» nentis Pert.

Ta tõi välja, et energiahinnad olid jaanuaris aastatagusega võrreldes 33 protsenti kallimad, seda hoolimata riigipoolsetest hüvitistest, mis hoidsid hinnakasvu tagasi. «Kuna nii elektri kui ka gaasi turuhinnad on viimastel kuudel langenud, siis on kompensatsiooni vajadus vähenenud ning ühtlasi ka edasine kulusurve riigieelarvele,» lisas ökonomist.

«Püsivama iseloomuga osa hinnatõusust ehk alusinflatsioon – hinnatõus, millest on välja jäetud toit ja energia – ei näita veel selgeid vaibumise märke. Rõiva- ja jalatsikaubanduses olid allahindlused tänavu väiksemad kui eelmisel aastal. Teenuste hulgas on hindu tõstnud sideteenuste pakkujad. Üldine nõudlussurve hindadele on nõrgenemas seetõttu, et majapidamised jätkavad tarbimiskulutuste piiramist,» selgitas Pert.

Hinnatõusu järkjärguline alanemine tema sõnul lähikuudel jätkub ning aasta keskmine hinnakasv ulatub Eesti Panga prognoosis tänavu 9,3 protsendini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles