Leedu leidis eelarveaukude lappimiseks uue koha (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Leedus leitakse, et pankade suurmaid kasumeid võiks riik ise laiali jagada
Leedus leitakse, et pankade suurmaid kasumeid võiks riik ise laiali jagada Foto: 15min nuotr./Scanpix

Kui pankade kasumid jätkavad kasvamist intressimäärade tõusu tõttu, võiks Leedu keskpanga juhi ja rahandusministri sõnul kehtestada pankadele hõlptulu maksustamise.

«See on kriitiline olukord,» ütles Leedu keskpanga juht Gediminas Simkus pressikonverentsil. «Me oleme kõrgete intressimäärade keskkonnas, mille tõttu on pankadel tekkinud ootamatud kasumid.»

Ta lisas, et kui pankade kasumikasv jätkub 2023. aastal, tuleb jaotada pankade ootamatu kasum läbi riigieelarveliste otsuste.

Tänavu võivad pangad teenida Leedus miljardieurose koondkasumi ehk kolm korda enam kui eelmistel aastatel, ütles rahandusminister Gintare Skaiste. Ta märkis, et lisaraha peaks minema valitsusele ja seda võiks eelkõige kasutada kaitsekulutuste katteks.

«Ukraina sõda jätkub ja see on viinud kõrgemate intressimääradeni,» ütles Skaiste. «Invasioon viis suuremate kaitsekulutusteni. Seetõttu me maksustame pankade liigsed kasumid ja seda raha saab kasutada kaitsekulutusteks.»

Ta lisas, et otsus pankade lisamaksustamise kohta tuleb lähikuudel.

Swedbanki Leedu kasum kasvas mullu 64 protsendi võrra 148 miljoni euroni. SEB vastas seal 49 protsenti kasumikasvuga 172 miljoni euroni, kirjutab Reuters.

Leedu pangaliit teatas, et natuke vara on prognoosida pankade selle aasta kasumeid.

«Praeguses olukorras võivad toimuda mitmesugused geopoliitilised ja makromajanduslikud arengud, mis mõjutavad erinevaid majanduse osi erinevalt,» teatas pangaliit, märkimata, et see käiks otseselt pankade suurema maksustamise kohta.

Swedbank ja SEB keeldusid kommentaaridest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles