Hõlpu ei anta: hinnad kihutavad kiires tempos edasi

BNS
Copy
Toidukorv.
Toidukorv. Foto: Mihkel Maripuu

Tarbijahinnaindeksi tõus oli jaanuaris võrreldes 2022. aasta detsembriga 0,8 protsenti ning võrreldes eelmise aasta jaanuariga 18,6 protsenti, kaubad olid võrreldes möödunud aasta jaanuariga 19 protsenti ja teenused 17,8 protsenti kallimad.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid tarbijahinnaindeksit 2022. aasta jaanuariga võrreldes enim toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnatõusud, mis andsid kogutõusust kolmandiku.

Toidukaupadest on enim kallinenud suhkur ehk 97,2 protsenti, jahu ja tangained 62,1 protsenti, kastmed 57,1 protsenti ning munad 56,3 protsenti. Eluasemega seotud hinnamuutused andsid kogutõusust ligi veerandi. Transport andis indeksi tõusust kümnendiku. Bensiin oli 10,1 protsenti ja diislikütus 25,8 protsenti kallim.

Möödunud aasta detsembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit jaanuaris enim toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine, mis andis kogutõusust üle 60 protsenti, ning rõivaste ja jalatsite soodusmüügid.

Elanike tarbimisharjumuste ja hindade pideva muutumise tõttu ajakohastab statistikaamet igal aastal tarbijahinnaindeksi arvutamisel kasutatavaid kaalusid ning arvutuste aluseks olevaid esinduskaupu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles