Ryanairi lendude lõpetamise põhjus on ärimudelis (4)

Erkki Erilaid
Copy
Ryanair lõpetas lendamise mitmel liinil, mida ei pidanud piisavalt kasumlikuks hoolimata sellest, et nende reiside eest makstav lennujaamatasu poleks tõsnud.
Ryanair lõpetas lendamise mitmel liinil, mida ei pidanud piisavalt kasumlikuks hoolimata sellest, et nende reiside eest makstav lennujaamatasu poleks tõsnud. Foto: Mihkel Maripuu

Eelmisel nädalal teatas Ryanair, et lõpetab lennu­jaamatasude tõusu tõttu märtsi lõpus lennud Tallinnast seitsmel liinil ja jätkab lende vaid kaheksasse sihtkohta. Detsembris lõpetas odavlennufirma reisid Tallinnast Edinburghi ja Liverpooli.

See on valus hoop turismile, aga ka Eesti majandusele tervikuna, sest investeeringuid tehes, eriti ääremaadele, vaadatakse transpordiühendusi. «Uued tasud on ülemäärased ja muudavad Tallinna võrreldes Euroopa lennujaamadega konkurentsivõimetuks,» teatas Ryanairi turundusdirektor Dara Brady. Lennufirma väitel üritasid nad lennujaamaga kokkuleppele jõuda, kuid tulutult. Paljud lennujaamad hoopis vähendavad oma tasusid, et pandeemiajärgsel turul positsioone taastada. «Näiteks Riia lennujaam loobus hinnatõusust. Vilniuses, kus tasusid tõsteti, vähendasime lendude arvu 30 protsenti,» lisas Brady.

Lennunduseksperdi ja endise lennuameti peadirektori Toomas Petersoni sõnul on lennujaamatasude tõstmine ligi kolmandiku võrra frustreeriv. «Omanikku esindava majandusministri sõnastatud ootused AS Tallinna Lennujaamale on kõigepealt võimalikult paljude ühenduste tagamine Tallinnast ja alles teise prioriteedina firma tegevuse efektiivsus,» märkis Peterson.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles