Eesti pangad rikastuvad rahva arvelt: laenule väänavad otsa, aga hoiuseintressi tõsta ei taha (12)

PM Majandus
Copy
Inimesed pangaautomaadi ees.
Inimesed pangaautomaadi ees. Foto: Ants Liigus

Finantsinspektsiooni värske uuring näitab, et kui laenuintressid on kerkinud viimastel kuudel kordades, siis hoiuseintresse tõstavad Eesti pangad väga visalt.

Eestis tegutsevad pangad tasusid majapidamistele raha kontol ehk nõudmiseni hoiusel hoidmise eest finantsinspektsiooni andmetel nii 2022. aasta teises kvartalis kui ka aasta lõpus 0,06 protsenti hoiustatud summalt aastas. Eluasemelaenu keskmine intressimäär oli eelmise aasta keskel aga 1,91 protsenti ja aasta lõpus juba 3,48 protsenti. Seega püsis nõudmiseni hoiuse intressimäär aasta teises pooles muutumatuna, kuigi eluasemelaenu keskmine intressimäär tõusis samal ajal 1,57 protsendipunkti.

Pankade laenuintressimäära ja nõudmiseni hoiuse intressimäära vahe on poole aastaga oluliselt kasvanud. Kui eelmise aasta keskel ületas eluasemelaenu keskmine intressimäär nõudmiseni hoiuse intressimäära 1,85 protsendipunkti, siis aasta lõpus juba 3,42 protsendipunkti.

Ka tähtajalise hoiuse keskmise intressimäära ja laenu intressimäära vahe on oluliselt suurenenud. Tähtajalise hoiuse keskmine intressimäär tõusis eelmise aasta teises pooles küll 0,49 protsendipunkti võrra, ent aasta lõpuks suurenes eluasemelaenu keskmise intressimäära ja tähtajalise hoiuse intressimäära vahe ikkagi 1,16 protsendipunktilt 2,24 protsendipunktini.

Sarnane on pilt ka äriühingute puhul. Nõudmiseni hoiuse keskmine intressimäär tõusis eelmise aasta viimase kuue kuuga 0,12 ja tähtajalise hoiuse intressimäär 1,04 protsendipunkti. Äriühingutele antud laenude keskmine intressimäär tõusis aga oluliselt rohkem ehk 1,67 protsendipunkti.

Laenude intressimäärade suurenemise taga on eelkõige kuue kuu euribori tõus. Kui 2022. aasta juuni lõpus oli see 0,26 protsenti, siis aasta lõpus 2,69 protsenti. Eestis tegutsevate pankade laenu- ja hoiusesumma suhe oli aasta lõpus aga 89 protsenti ehk hoiuseid olid pangad kaasanud laenujäägist suuremas summas.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles