Kullaäris võib tulla suur tehing

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Sedasi valmivad kullakangid
Sedasi valmivad kullakangid Foto: Reuters/ScanPix

Suur kullakaevandaja Newmont tegi 16,9 miljardi dollari suuruse pakkumise Austraalia konkurendi Newcrest Miningu ostmiseks. Investorite ja analüütikute hinnangul alahindab pakkumine ülevõetavat ettevõtet, sest seal toimub juhivahetus.

Newcrest otsib uut juhti, kuna detsembris astus tagasi senine juht Sandeep Biswas. Intressimäärad peaksid tegema üleilmselt tänavu tipu, mis parandab kullahinna väljavaadet, kirjutab Reuters.

Austraalia kullakaevandaja teatas, et nad kaaluvad pakkumist, kus ettevõtte aktsiate vastu pakutakse vaid ülevõtva ettevõtte aktsiaid ja ei mingit raha. Esimene tagasiside aktsionäridelt on, et nad tahavad paremat hinda.

Newcresti aktsia hüppas esmaspäeval korraks 14,4 protsenti 26,50 Austraalia dollarini. Tegemist on kõrgeima aktsiahinnaga alates läinud aasta maist. Aktsia rahunes ja sulgus 9,3-protsendise tõusuga 24,53 dollari peal.

Newmont on juba praegu nii toodetud untsidelt kui turuväärtuselt suurim kullakaevandaja. Newcasti varade hulka kuuluvad Austraalias Cadia kullakaevandus, üha kasvav on tegutsemine Põhja-Ameerikas ka Paapua Uus-Guineas. Lisaks on võimalik laieneda vasemaagi kaevandamisse, mida vajab energias toimuv rohepööre.

Ettevõtete liitumine nõuab mitme maa konkurentsiametite luba lisaks aktsionäride heakskiidule.

Jon Mills Morningstarist märkis, et Newcresti reedeselt sulgemishinnalt on tegemist vaid 21-protsendise preemiaga pakkumisega, kuigi traditsiooniliselt makstakse 30 protsenti ülevõtmispreemiat. Tema hinangul on Newcresti aktsia väärt umbes 31 Austraalia dollarit.

Newcresti aktsionärid saaksid iga Newcresti aktsia eest 0,38 Newmonti aktsiat. Nad saaks kokku 30 protsenti osaluse suuremas kaevandusfirmas. Newcrestile on juba pakutud 0,363 Newmonti aktsiat, kuid see pakkumine lükati tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles