LHV: kasvukontol tuleks investeerida pikaajaliselt

BNS
Copy
LHV Panga logo.
LHV Panga logo. Foto: Peeter Langovits

LHV Panga sõnul on enim kasumit teeninud need, kes alustasid kasvukontoga investeerimist rohkem kui viis aastat tagasi, neile järgnevad 87 protsendiga neli aastat tagasi alustanud, 81 protsendiga kolm aastat tagasi alustanud ning seejärel vähemalt kaks aastat tagasi investeerimisega alustanud kasvukonto kasutajad.

Neist, kes alustasid kasvukonto kaudu investeerimist umbes aasta tagasi, kui aktsiad tegid oma hinnatippe, on tänaseks kasumis vaid iga kümnes, teatas pank.

LHV sõnul on lühiajaliselt ka viimase viie aasta sisse jäänud erinevaid langusi ja negatiivseid sündmusi, mis on väiksema pingetaluvusega investoreid ehmatanud, kuid tagasi vaadates võivad need investorid olla praegu enda üle uhked, et jäid oma pikaajalisele eesmärgile kindlaks, säilitasid rahu ning kasutasid lühiajalisi langusi hoopis soodushinnaga ostmiseks ära.

LHV teatel tuleb pikaajaliselt investeerides mängu ka liitintress, mida on nimetatud kaheksandaks maailmaimeks ehk aeg ja investeerimine kokku annavad rahale kumulatiivse tootluse ning juba teenitud kasum hakkab kasutajale omakorda uut kasumit teenima.

Kasvukontode kasutusel on panga andmeil kasvanud noorte ja naiste osakaal. Kui veel viis aastat tagasi oli kasvukonto omanike keskmine vanus 37 aastat, siis nüüdseks on see langenud 28 aastale, kuna kasvukonto on populaarseks saanud nii noorte kui ka laste seas, kelle tulevikuks lapsevanemad raha kasvatada soovivad.

2017. aastal oli kasvukonto kasutajate hulgas 65 protsenti mehi ja 35 protsenti naisi, ent tänaseks on numbrid vastavalt 49 ja 51 protsenti.

Kõige populaarsemad fondid on kasvukonto omanike seas USA 500 suurimat ettevõtet koondav SXR8, USA 100 tehnoloogiaettevõtet koondav EXXT ja maailma ettevõtteid koondav VWRL. Hiljuti uue võimalusena kasvukonto valikutesse lisandunud üksikaktsiate hulgast on osutunud klientide lemmikuteks Apple, Tesla ja Amazon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles