Kuidas käib Venemaalt ostetud nafta eest maksmine?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Ostjad püüavad trikitada Venemaa nafta ostmisega
Ostjad püüavad trikitada Venemaa nafta ostmisega Foto: AP/Scanpix

Üks oluline probleem Venemaa vaates on nafta eksportimisel seotud selle eest tasumisega.

USA dollarid ja eurod ei kipu Venemaa kasuks liikuma. Reutersi ajakirjanikud on saanud jälile, kuidas India maksab Venemaa nafta eest.

India pole kehtestanud Venemaale Ukraina sõja eest sanktsioone ja Lääne sanktsioone ei tunnistata.

Samas on India pangad muutunud Venemaa naftaäri eest tasumisel ettevaatlikuks. Nad ei taha riskida sellega, et neid võidakse eemaldatakse dollarimaksete süsteemist. Neli asjaga seotud olevat allikat rääkisid, et India ei maksa enam Venemaale nafta eest USA dollarites. Nad ostavad Venemaa nafta Dubai kaudu ja maksavad Araabia Ühendemiraatide dirhamides.

India naftast kütuste rafineerijad ja kauplejad kardavad, et nad ei pruugi tulevikus olla võimelised Venemaaga arveldama USA dollarites. Iseäranis käib see olukorra kohta, kus Venemaa nafta eest makstakse rohkem kui G7 ja Austraalia kehtestatud hinnalagi seda lubab.

Seetõttu otsitakse maksmiseks alternatiive. Ühtlasi aitab see kaasa Lääne sanktsioonide järel Venemaa püüdlustele de-dollariseerida oma majandust.

India rafineerijad on ka varem püüdnud maksta Venemaa nafta eest Dubai pankade kaudu dirhamides, kuid see ebaõnnestus ja selle järel mindi taas üle vanale heale dollarile.

Nüüd on aga olukord muutunud. India suurpank State Bank of India (SBI) hakkas pakkuma arveldusteenust dirhamides, rääkisid allikad Reutersile.

SBI, kellel on kontorid ka USAs, ei vastanud kommentaari palvetele.

Kuigi pank pakub dirhami makseid, olevat ta ka muutnud nõudlikumaks rafineerijate suhtes. Pank nõuab klientidelt kulude arvestust nafta, transpordi ja kindlustuse kohta.

«SBI ajab asju väga konservatiivselt,» ütles üks allikas, kuigi India ei pea kinni hinnalaest ning Lääne kindlustust ja laevanduse teenuseid ei kasutata.

India rafineerijad ei taha ka liigselt riske võtta. Tüüpiline tarnetingimus on, et kauplejatelt ostetakse Venemaa nafta sedasi, et müüja vastutab ka Indiasse transpordi eest.

Reutersi nähtud ühe arvel on näha Uraali nafta keskmine hind nii USA dollarites kui dirhamides.

India rafineerijad ostavad Venemaa nafta valdavalt Dubais asuvatelt kauplejatelt, kelle seas on ka Everest Energy ja Lukoili tütarfirma Litasco. Kumbki ettevõtetest ei vastanud kommentaari palvele.

India naftaminister Pankaj Jain ütles jaanuaris, et India ettevõtteid ei ähvarda Venemaa nafta eest maksmisel mitte mingisugused probleemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles