Uus Maa: korterite hinnatõus Tallinnas on aeglustunud

BNS
Copy
Kortermaja Tallinnas
Kortermaja Tallinnas Foto: Taavi Sepp / Scanpix

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütiku Risto Vähi sõnul kujunes Tallinna korterite aastaseks hinnatõusuks 9,7 protsenti, mis on oluliselt vähem kui viimaste aastate investeerimisbuumi ja inflatsiooni ajastul.

«Eesti kinnisvaraturul on Tallinn alati olnud trendilooja nii tõusude kui languste teerajal. Ka jaanuarikuud vaadates näeme sama – kui aastane hinnakasv oli pealinnas juba alla 10 protsendi, siis teistes suuremates Eesti linnades oli see endiselt üle 20 protsendi. Kas ka nüüd näitab Tallinn suunda ning ülejäänud linnade aastased kasvuprotsendid langevad samuti, näitavad lähikuud, kuid arvestades seda, et statistika sõltub võrdlusbaasist, mis muutub ka mujal oluliselt kõrgemaks, siis võib arvata, et nii just lähebki,» märkis Vähi pressiteates.

Muus osas on tema sõnul kinnisvaraturu peamiseks kõneaineks endiselt kodulaenud ja kasvav kuue kuu euribor, mis ületas äsja 3 protsendi piiri. «On selge, et odavat laenuraha ei näe me enam niipea ning koduostjate jaoks saab otsustavaks küsimuseks see, kui kaua euribor veel kasvab ning millisel tasemel see stabiliseerub,» nentis analüütik.

Vähi tõi välja, et jaanuar on tehinguaktiivsuselt alati vaiksem kuu, mis tähendab, et edaspidi turg taas elavneb. «Tõsi – müüdud objektide arvud jäävad 2022. aasta sama ajaga võrreldes veel pikemat aega madalamaks ning ka pakkumishinnad vajuvad allapoole. Teisest küljest on ostjate mure seoses kütte- ja elektrihindadega vähenenud, seega kevadel võime turul ka rõõmsamaid noote näha. Suurest taastumisest on aga veel vara rääkida, sest ebakindlus ja teadmatus on selleks veel liialt suured,» tõdes ta.

Tallinnas müüdi jaanuaris maa-ameti andmetel 452 korterit, mille ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 2637 eurot. Kuuga langes hinnatase 16,3 protsenti, mis on Vähi selgitusel tingitud erakordselt kõrgest detsembri hinnatasemest. «Nagu mäletame, siis põhjustas toonase rekordilise 3152-eurose ruutmeetri mediaankeskmise hinna tavapärasest oluliselt kõrgem uute korterite osakaal tehingustatistikas. Aastaga tõusis korterite hinnatase 9,7 protsenti,» osutas ta.

Milline on olukord mujal Eestis?

Tartus vahetas jaanuarikuus omanikku 117 korterit, mille ruutmeetri mediaanhind oli 2349 eurot. Kuuga kasvas hinnatase 6,6 protsenti, aastaga aga 24,5 protsenti. Suurimaks mõjutajaks olid seejuures ülikoolilinna turul kõrgema hinnaga uued korterid.

Pärnus müüdi jaanuaris 73 korterit, mille ruutmeetri mediaankeskmiseks hinnaks kujunes 2088 eurot. Kui kuuga langes hinnatase 3,1 protsenti, siis aastaga tõusis see 30,3 protsenti. Narvas leidis jaanuaris uue omaniku 45 korterit, mille põhjal tuli ruutmeetri mediaanhinnaks 521 eurot. Võrreldes detsembriga langes hinnatase 3,2 protsenti, kuid aastaga kasvas see 24,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles