Justiitsminsiter: liigume edasi Vene varade konfiskeerimise plaaniga

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas (vasakul) ja justiitsminister Lea Danilson-Järg (paremal).
Peaminister Kaja Kallas (vasakul) ja justiitsminister Lea Danilson-Järg (paremal). Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Valitsus arutas neljapäeval võimalusi Venemaa külmutatud varade kasutamiseks ja konfiskeerimiseks. Justiitsminister Lea Danilson-Järgi sõnul liigutakse plaaniga edasi ja kavas on koostada teemat reguleeriv eelnõu.

Kuigi sanktsioneeritud varade külmutamise teema on nii Euroopa Liidus kui ka Eestis reguleeritud, on külmutatud varade konfiskeerimine Ukrainale sõjakahjude kompenseerimiseks ministri sõnul õiguslikult ebaselge.

«Valitsuse tänane (neljapäevane – toim.) indikatsioon oligi, et me peaksime sellega edasi minema ja esitama ka eelnõu justiitsministeeriumi ja välisministeeriumiga koostöös,» selgitas Danilson-Järg.

Minister märkis, et Ukraina on loomas sõjakahjude registrit ning juhul, kui Ukraina otsustab esitada Vene Föderatsioonile kahju hüvitamise nõude, mida Venemaa keeldub täitmast, on ministri selgitusel teoreetiliselt Ukrainal võimalus küsida abi teistelt riikidelt või ka näiteks Euroopa Liidult nõude täitmiseks, kasutades nende riikide jurisdiktsiooni all olevaid Vene varasid.

«Me peame igal juhul valmistuma selleks, et Ukrainalt niisugused abipalved võivad tulla ja me peame kindlasti nende sanktsioneeritud varade konfiskeerimise teema kohta mingisuguse juriidilise lahenduseni jõudma,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles