Kinnisvaraekspert: hinnatõus enne kevadet ei ähvarda

PM Majandus
Copy
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter Lasnamäel.
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter Lasnamäel. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Jaanuaris tehti Tallinnas korteritega 452 tehingut ehk ligi poole vähem kui detsembris, keskmine ruutmeetri hind oli 2772 eurot.

Samas on eelmise suure kriisi madalpunktini veel tükk maad kukkuda, sest 2009. aasta jaanuaris tehti Tallinnas kõigest 255 korteritehingut, ütles 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter.

«Siiski usun, et kinnisvaraturg rohkem ei jahtu ja tehingute arvu põhi on selleks korraks käes,» kommenteeris Vahter värsket statistikat. Ta meenutas, et viimati nägime nii madalat jaanuarikuu korterite tehinguaktiivsust 2012. aastal.

Möödunud aasta teises pooles jäi pealinna korterite keskmine ruutmeetri hind 2900–3000 euro kanti ning jaanuari 2772-eurone hind on sellest ca 6 protsendi võrra madalam. Samas eelmise aastaga võrreldes oli tänavune jaanuari keskmine ruutmeetri hind ikkagi ligi 10 protsenti kõrgem, lisas Vahter.

2021. aasta suvest 2022. aasta suveni oligi hinnatõus tema sõnul ebamõistlikult kiire. «Neid vilju me täna ka nopime ja üle kolme tuhande euro keskmine ruutmeetri hind lähiajal veel ei tõuse,» ütles Vahter.

«Veebruaris ja märtsis näeme usutavasti, et tehinguaktiivsus jaanuariga võrreldes kasvab. Kuna keskmist hinda mõjutab üha suurenev järelturu korteritega tehtavate tehingute osakaal, siis arvestatavat hinnatõusu me enne kevadet pigem ei näe,» prognoosis Martin Vahter.

Tehingute arv kahanes ligi 40 protsenti

Kui võtta lisaks korteritele arvestusse ka teised jaanuaris omanikku vahetanud objektid, siis tehti Tallinnas kinnisvaraga 573 ostu-müügitehingut, mis on detsembriga võrreldes umbes 40 protsenti väiksem tulemus. Võrreldes 2022. aasta jaanuariga kahanes tehingute arv samuti ligikaudu 40 protsenti.

Kinnisvaratehingute koguväärtus oli jaanuaris ligikaudu 91 miljonit eurot ehk enam kui poole võrra vähem kui detsembris. Võrreldes eelmise aasta jaanuariga kahanes tehingute kogusumma umbes 35 protsenti.

Jaanuaris müüdi Tallinnas 16 hoonestatud elamumaa kinnistut, mida on kahe võrra rohkem kui detsembris.

1Partner Kinnisvara avaldab iga kuu alguses värskeima kinnisvaratehingute turuülevaate. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles