100-dollariline hinnalagi ei pruugi Venemaa diislikütuse eksporti kahjustada

Erkki Erilaid
Copy
Gazpromnefti Moskva rafineerimistehas.
Gazpromnefti Moskva rafineerimistehas. Foto: Maxim Shipenkov

Üleilmse uuringufirma Wood Mackenzie hinnangul ei kahjusta 100-dollariline naftatoodete hinnapiir Venemaa rafineerimistehaseid kuigi tõsiselt.

Lisaks Euroopa impordikeelule arutavad G7 riikide, Euroopa Liidu ja Austraalia koalitsioon võimalust kehtestada 5. veebruaril Venemaa naftatoodetele kaks hinna ülempiiri: üks neile toodetele, millega kaubeldakse toornafta suhtes kõrgema hinnaga, nagu diislikütus ja bensiin, ja teine ​​toodetele, mille hind on toornaftast odavam, näiteks kütteõli.

Väidetavalt soovitakse seada ülempiirid vastavalt 100 dollari ja 45 dollari tasemel barreli eest. Praegu maksab näiteks Loode-Euroopas barrel diislikütust umbes 130 dollarit.

WoodMaci naftatoodete uurimisdirektori Mark Williamsi hinnangul mõjutab naftatoodete ülempiir Venemaa rafineerimistoodete eksporti minimaalselt. «Kui Uurali toornaftaga kaubeldakse hinnaga 40 dollarit barreli kohta, oleks uute hinnalagede puhul Venemaa rafineerimismarginaalid endiselt 20-30 USA dollarit barreli kohta,» ütles Williams ja lisas, et nendel tasemetel on Venemaa rafineerimiselt teenitav tulu endiselt väga suur, seega on stiimul toornafta töötlemiseks endiselt kõrge.»

WoodMaci naftaturgude osakonna asepresident Alan Gelderi sõnul võib Venemaa rafineerimistehastel olla siiski raske leida uusi ostjaid oma naftatoodetele, mis tavaliselt Euroopasse lähevad. «Kuid kui hinnalagi osutub nii kõrgeks, kui seni välja pakutud, võib Venemaa lubada näiteks oma tonnile diislile 200-dollarilist allahindlust ja vedada seda kaugematele turgudele.»

Gelder ennustas, et järgmised paar kuud on tarneahelate ümberkorraldamise tõttu kütuseturul eriti kõikuvad ja seetõttu võivad mitmed suured ostjad odava Vene kütuse nimel oma mainest loobuda. «Kuid pole näha, et hinnalagedel oleks praegu pakutud tasemetel täiendavat mõju kaubavoogudele. Kui allahindlused aga suurenevad, on Venemaa rafineerimisäri siiski ohus,» lisas Gelder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles