Esmaspäevast enam Venemaalt kütust kanistriga tuua ei tohi (1)

PM Majandus
Copy
Bensiinikanister ja lehter.
Bensiinikanister ja lehter. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

5. veebruarist lõppeb Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioonide üleminekuperiood Vene Föderatsioonist pärit naftatoodetele ning nende ostmine ja Euroopa Liitu toomine on esmaspäevast keelatud.

«Alates 6. veebruarist on keelatud osta, importida ja üle anda naftatooteid, kui need on pärit Venemaalt,» ütles maksu- ja tolliameti tolliosakonna ühiskonnakaitse valdkonna keeldude ja piirangute talituse juhataja Piret Tinkus.

Keelatud kaupade loetelus on ka mootorsõidukis tarbimiseks kasutatud kütused. «Hinnanguliselt on praegu umbes 80 protsendil sõiduautodest esimesel piiriületusel Eestisse lisaks auto standardses kütusepaagis olevale kütusele kaasas ka kümneliitrine kanister kütusega,» lisas Tinkus.

Euroopa Liidu elanikul on õigus osta Venemaalt kütust juhul, kui see on vajalik reisi lõpuleviimiseks ja naasmiseks Euroopa Liidu territooriumile. Tinkuse sõnul tähendab see seda, et reisijal on õigus importida Euroopa Liitu kütust, mis on sõiduki standardses kütusepaagis ja ette nähtud samas sõidukis kasutamiseks.

«Keelatud on Euroopa Liitu tuua kütust, mis on Venemaalt kaasa ostetud kütusekanistriga, kuna selline toomine ei ole vaadeldav põhivajaduste rahuldamisena, sh reisi lõpuleviimisega,» selgitas Tinkus ning juhtis tähelepanu, et kanistris kauba importimise keeld kehtib Venemaalt sisenemisel kõikidesse Balti riikidesse ja Soome.

Standardses kütusepaagis mootorkütuse importimisel kehtivad alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduses ja käibemaksuseaduses toodud piirangud kütuse maksuvabale importimisele, mis tähendab, et esimesel sisenemisel Eestisse on standardses kütusepaagis olev kütus maksuvaba.

Kõikidel järgmistel samas kalendrikuus toimunud piiriületustel kütus maksustatakse, välja arvatud, kui reisija esitab Eestist Venemaale sõites tollile teavituse, et sõiduki paagis on kütust, mida soovitakse ka tagasi tuua.

Sanktsiooni rikkumisena on käsitletav kütuse piiriületusejärgne sõidukist väljapumpamine ning tasu eest või tasuta üleandmine. Väljapumpamine on lubatud ainult sõiduki remondi eesmärgil, kui see hiljem sõidukisse tagasi pumbatakse.

NÄIDE 1

Eesti kodanik reisib Venemaale ning tangib sealses tanklas täis auto paagi ning kümneliitrise kanistri. Ta ei ole viimase poole aasta jooksul Venemaad külastanud. Venemaalt naastes on tal lubatud maksuvabalt sisse tuua auto kütusepaagis olev kütus. Kanistris oleva kütuse import on keelatud, sõltumata sellest, kas sellele laieneks maksuvabastus või mitte. Inimesel on võimalus keelatud kaup tagasi viia või loovutada. Loovutatud kaup kuulub hävitamisele.

NÄIDE 2

Eesti kodanik reisib Venemaale ning tangib sealses tanklas täis auto paagi ning kümneliitrise kanistri. Ta on Venemaad regulaarselt iga kuu külastanud (st eelneva kuue kuu jooksul vähemalt kolm korda) ning viimase kuu jooksul on tegemist teise külastusega. Venemaalt naastes on tal lubatud sisse tuua auto paagis olev kütus, mis piiripunktis maksutatakse. Kanistris oleva kütuse import on keelatud. Inimesel on võimalus keelatud kaup tagasi viia või loovutada. Loovutatud kaup kuulub hävitamisele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles