Keskpanga allikas: Liibanon kehtestab uue ametliku vahetuskursi

BNS
Copy
Liibanoni naelad.
Liibanoni naelad. Foto: AP/Scanpix

Liibanon läheb kolmapäeval üle uuele ametlikule vahetuskursile, mille kohaselt võrdub üks USA dollar 15 000 Liibanoni naelaga, teatas teisipäeval keskpanga allikas.

Liibanoni nael oli alates 1997. aastast seotud USA dollariga kursiga 1507 naela dollari eest, kuid naela turuväärtus hakkas kukkuma 2019. aasta lõpus ning mitteametlikult oli vahetuskurss jaanuari lõpus juba ligi 60 000 naela dollari eest.

«Alates homsest on üks dollar väärt 15 000 (naela),» ütles anonüümseks jääda soovinud keskpanga allikas teisipäeval AFP-le.

«Enam ei ole sellist asja nagu vahetuskurss 1507,» lisas ta.

Tegemist on ametliku vahetuskursi esmakordse muutmisega rohkem kui kahe aastakümne jooksul. Teisipäeval oli mitteametlik vahetuskurss 58 000 naela dollari eest, ehk ligi neli korda kõrgem kui 1. veebruarist kehtima hakkav uus kurss.

Liibanoni rahandusministeerium teatas juba eelmisel aastal, et kehtestab novembris vahetuskursiks 15 000 naela ühe dollari eest, kuid seda sammu ei astutud.

Liibanoni nael on alates 2019. aastast kaotanud rohkem kui 95 protsenti oma väärtusest dollari suhtes.

Liibanoni juhib praegu ajutine valitsus ning riik on ka ilma presidendita, sest seadusandjad ei ole korduvalt suutnud valida mantlipärijat Michel Aounile, kelle ametiaeg lõppes mullu oktoobri lõpus.

ÜRO andmetel elab Liibanonis vaesuses rohkem kui 80 protsenti elanikkonnast.

Uus ametlik vahetuskurss võimaldab riigil ilmselt saada abi Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles