14 aasta halvim kuu ⟩ Pfizer kaotas väärtusest 43 miljardit dollarit

PM Majandus
Copy
Pfizer Biontech vaktsiin.
Pfizer Biontech vaktsiin. Foto: Shutterstock

Pfizeri aktsia langes jaanuaris kõige enam alates 2009. aastast, kuna ravimitootja koroonatulusid ootab ees suur langus.

Pärast kahte järjestikust aastat, mil müük tänu Covid-19 toodetele kasvas, prognoosib Pfizer 2023. aasta tulude järsku langust, kuna nõudlus vaktsiinide ja ravimite järele väheneb, vahendab AFP.

Farmaatsia hiiglane prognoosib sel aastal ettevõtte tulude umbes 30-protsendilist langust, kuna valitsused kasutavad ära Pfizeri koronaviirusega seotud toodete üleliigseid varusid ja tarbijate nõudlus väheneb mitmel turul.

Vaktsiini Comirnaty ja ravimi Covid-9 Paxlovid müük jõuab sel aastal madalseisu, enne kui see 2024. aastal mõnevõrra taastub, teatas ettevõte.

See tabamus tähendab, et Pfizer ennustab 2023. aasta tulusid vahemikku 67-71 miljardit dollarit, mis on umbes 30 protsenti madalam kui 2022. aastal.

Kohutav kuu

Pfizeri aktsia on sel kuul langenud 15%, kustutades 43 miljardit dollarit ettevõtte turuväärtusest. Teisipäeval avaldatud tulemuste aruandes prognoosib Pfizer oma koroonavaktsiini ja -pillide müügiväljavaateid nõrgemaks kui varasemalt prognoositud, kirjutab Bloomberg.

«Pfizeri puhul oodati juba suuresti, et suunised jäävad konsensusele alla ning 2023. aasta suunised vastasid sellele,» kirjutas Barclaysi analüütik Carter Gould oma märkuses. «Arvestades aktsia senist langust sel kuul, oli lootust tõusule pärast tulemuste avaldamist, kuid me oleme skeptilised, et see lähiajal realiseerub.»

Pfizeri aktsia langes teisipäeva õhtuse seisuga 0,3 protsenti 43,42 dollarini.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles