Graafik Intressimäärade tõus kestab ilmselt vähemalt suveni

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ja asepresident Luis de Guindos pressikonverentsil pärast keskpanga nõukogu eelmist koosolekut detsembris.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ja asepresident Luis de Guindos pressikonverentsil pärast keskpanga nõukogu eelmist koosolekut detsembris. Foto: Christoph Hardt/IMAGO/Scanpix

Ligi 200 000 kodulaenu võtnud Eesti perekonda ei saa vähemalt suveni kergemalt hingata, sest ülikiiresti kerkima hakanud intressimäärade tõus jätkub ilmselt veel vähemalt pool aastat. Tõusu tempo võib siiski järele anda.

Sellest pole möödas veel aastatki, täpsemalt isegi kaheksat kuud, mil kodu- ja muude pikaajaliste laenude baasintressiks kujunenud kuue kuu euribor oli negatiivne, tänaseks on see kerkinud pea kolme protsendini.

Viimased pool aastat on laenuintress kerkinud keskmiselt 0,4 protsenti kuus. Rekordiline tõus oli septembris, mil euribor hüppas koguni 0,6 protsenti. Edaspidi on tõusu tempo tasapisi aeglustunud. Jaanuaris kerkis intressimäär veerand protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles