Ühendkuningriik kaotab Brexiti tõttu 100 miljardit naela aastas (1)

PM Majandus
Copy
Suurbritannia lahkus EList nn Brexiti päeval ehk 31. jaanuaril 2020.
Suurbritannia lahkus EList nn Brexiti päeval ehk 31. jaanuaril 2020. Foto: Henry Nicholls

Uue hinnangu kohaselt oleks Ühendkuningriigi majanduse tulemused olnud oluliselt paremad, kui nad poleks EList lahkunud.

Bloombergi uue hinnangu kohaselt läheb Suurbritannia EList lahkumine hinnanguliselt maksma 100 miljardit naelsterlingit aastas, mis vastab ligikaudu 113,8 miljardile eurole. 

Hinnanguliselt oleks Suurbritannia SKP 4% suurem, kui nad oleks endiselt ELi koosseisus. See arv põhineb mitmel teguril, sealhulgas investeeringutel ja tööjõu värbamisel.

Ühendkuningriigi SKP arengut on võrreldud sellega, kuidas G7-riikide põhjal oleks Suurbritannia majandus võinud areneda, kui nad ei oleks EList eraldunud. G7-riikide hulka kuuluvad Ameerika Ühendriigid, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan ja Ühendkuningriik.

Investeeringute andmed kajastavad samuti Brexiti maksumust. Investeeringud on kasvanud 19% vähem kui G7 riikide keskmine.

Kõige silmatorkavam on see, et EList lahkumine on mõjutanud Ühendkuningriigi majandust oodatust kiiremini, märgivad majandusteadlased Ana Andrade ja Dan Hanson Bloombergi artiklis.

Brexiti majandusliku mõju hindamist Ühendkuningriigile raskendab muu hulgas koroonapandeemia, mis tõttu ei pruugi hinnangud olla täpsed ja neid ei ole lihtne arvutada.

Brexiti maksumuse kohta on erinevaid hinnanguid. Detsembris avaldatud Euroopa Reformikeskuse aruandes hinnati, et Brexit oleks riigile 2022. aasta teises kvartalis maksma läinud ligi 38 miljardit eurot, mis põhineb kaotatud kaubavahetusel ja investeeringutel.

Brexiti referendum toimus 2016. aastal ning riik lahkus ametlikult EList 2020. aasta jaanuaris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles