Kindlustunde tõus võib kinnisvarakrahhi ära hoida

BNS
Copy
Tõnu Toompark
Tõnu Toompark Foto: Madis Veltman

Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompargi sõnul lubab tarbija kindlustunde indeksi tõus oletada, et kinnisvaraturu langus ei kujune väga järsuks.

«Konjunktuuriinstituudi mõõdetav tarbijabaromeeter käis ajaloolises põhjas septembris 2022. aastal. See oli ka kuu, kus Tallinna korteriturul leidis aset esmakordselt tehingute arvu oluline vähenemine viimase kahe aasta jooksul. Positiivne on aga, et tarbijabaromeetri näit liigub nüüd ülespoole. Võiks arvata, et tugevam tabijate kindlustunne paneb pidurid elamispindade tehingute arvu ja hindade väga sügavale kukkumisele,» ütles Toompark kinnisvaraettevõtteid koondaval kodulehel adaur.ee avaldatud kommentaaris.

Konjunktuuriinstituudi andmetel tõusis tarbijabaromeeter septembrikuiselt -45 punktilt jaanuariks -31 punktini.

«Tarbijakindluse sügavikku jõudmise tagamaa oli hirm hinnatõusu, sealhulgas energiahindade kerkimise osas. Universaalteenus aitas oktoobris teatava kindlustunde saada,» selgitas analüütik, kuid möönis, et indeksi tõusu tuleb suhtuda ettevaatlikkusega. «Tarbijakindlus on siiski endiselt väga-väga madalal tasemel, mis on allpool 2009. aasta finantskriisi põhjast või 2020. aasta koroona-paanikast,» nentis Toompark.

2009. aastal oli instituudi andmetel baromeetri põhi -24 punkti ning 2020. aastal -29 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles