Ettevõtete laenuandmise võimekus on kahanenud

BNS
Copy
Madis Laas.
Madis Laas. Foto: Eesti Pank

Maksu- ja tolliameti (MTA) maksuauditi osakonna juhtiva maksuaudiitori Madis Laasi sõnul andsid ettevõtted eelmises kvartalis laene tavapärasest vähem, mis võib audiitori selgitusel tuleneda inflatsiooni ja energiahindade kasvu mõjudest, kuna ettevõtete kulutused on kasvanud ja võimekus teisi ettevõtteid rahastada on vähenenud.

Lõppenud aasta viimase kvartali lõpuks andsid Eesti ettevõtted agregeerituna laene 492 miljoni euro ulatuses, ent seda näitajat moonutavad Laasi sõnul kaks suurt ettevõtet.

«Jättes need kõrvale, nähtub eelmise kvartaliga sarnases suurusjärgus laenuandmine, mis neljanda kvartali lõpuks oli 45 miljonit eurot,» ütles Laas BNSile, lisades, et sellises summas laenu andmine on summaliselt väike, võrreldes varasemate perioodidega.

Kokku andis kvartali lõpuks laene välja 124 ettevõtet summas 796 miljonit eurot ja 106 ettevõttele tagastati 303 miljonit eurot.

«Kui vaadata aasta jooksul saadud intresse, siis kalendriaasta peale saadud intresside summad on 2019–2021 kasvanud, kuid 2022. aastal on saadud intressid olnud väiksemad. Näiteks 2021. aastal saadi intresse 40,7 miljonit eurot, aga 2022. aastal 25,1 miljonit eurot,» märkis audiitor.

Intressitulude vähenemise täpsem põhjus vajab tema sõnul sisulisemat analüüsi, kuid võib arvata, et mingit mõju avaldab kasvanud inflatsioon ja seetõttu tõusnud finantseerimise intressimäärad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles