IMF: Briti majandusel läheb halvemini kui Venemaal

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Briti peaminister Rishi Sunak.
Briti peaminister Rishi Sunak. Foto: Oli Scarff / AP / Scanpix

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) teatas, et Briti majandus kahaneb. Briti majandusel läheb käesoleval aastal halvemini kui teistel arenenud riikide majandustel, sealhulgas Venemaal, kirjutab Briti uudisteportaal BBC News.

IMF teatas, et Briti majandus kahaneb 2023. aastal 0,6 protsenti. Varem ennustati Ühendkuningriigile väikest majanduskasvu.

Sanktsioonidest räsitud Venemaa majandusele ennustab IMF sellel aastal 0,3 protsendilist kasvu.

Briti rahvusringhääligu BBC andmetel mõjutab elukalliduse tõus kõige enam kodumajapidamisi.

IMF on Ühendkuningriigi majandusprognoosi alandanud kõrgete energiahindade, tõusvate maksude ja laenuintresside ning pideva tööjõupuuduse tõttu. IMF ei märkinud oma aruandes majanduslanguse põhjusena Brexitit. Täna möödub kolm aastat Ühendkuningriigi lahkumisest Euroopa Liidust.

«Ma eeldan, et majandus jääb sel aastal laias laastus seisma. Meil ei ole majanduskasvu, kuid meil ei ole ka sügavat majanduslangust.»

IMFi peaökonomist Pierre-Olivier Gourinchas ütles, et eelmisel aastal oli Ühendkuningriigil Euroopa üks tugevamaid kasvunumbreid. Ta lisas, et selle aasta prognoos peegeldab selle suurt sõltuvust kallist maagaasist, mis on kaasa toonud üldse elukalliduse kasvu.

«Ma eeldan, et majandus jääb sel aastal laias laastus seisma. Meil ei ole majanduskasvu, kuid meil ei ole ka sügavat majanduslangust,» ütles Ühendkuningriigi Fiskaaluuringute Instituudi direktor Paul Johnson.

IMF prognoosib Ühendkuningriigile kasvu 2024. aastal 0,9-protsendilist majanduskasvu.

Briti peaminister Rishi Sunak on lubanud inflatsiooni aasta lõpuks poole võrra vähendada, kuid paljud eeldavad, et see juhtub niikuinii, kuna energiahindade tõus aeglustub ja koroonakriisist tingitud kaubanduse tarneprobleemid vähenevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles