IMF tõstis 2023. aasta maailma majanduskasvu prognoosi 2,9 protsendini

BNS
Copy
Pierre-Olivier Gourinchas.
Pierre-Olivier Gourinchas. Foto: EPA/Scanpix

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) teatas esmaspäeval, et maailmamajandus kasvab sel aastal 2,9 protsenti.

IMF tõstis sellega oma prognoosi, tuues põhjuseks üllatavalt tugeva tarbimise ja investeeringud. Samuti Hiina loobumise rangetest koroonapiirangutest.

«Eelolev aasta on endiselt väljakutseid pakkuv, kuid see võib olla pöördepunkt, kus majanduskasv on saavutanud põhja ja inflatsioon leeveneb,» ütles fondi peaökonomist Pierre-Olivier Gourinchas, kui Washingtonis asuv kriisilaenuandja avaldas oma viimase majandusväljavaate.

IMF hoiatas, et kasvu aeglustumine on tingitud arenevatest majandustest. USA majanduskasv langeb prognooside kohaselt 1,4 protsendini ja eurotsooni oma 0,7 protsendini. Samas Suurbritannia majandus kahaneb.

Nii euroala ja ka USA näitajaid on aga võrreldes oktoobri prognoosiga paranenud.

«Majanduskasv osutus möödunud aasta kolmandas kvartalis üllatavalt kindlaks tänu tugevale tööturule, elavale majapidamiste tarbimisele ja ka ettevõtete investeeringutele,» ütles Gourinchas.

«Ja Euroopa riigid kohanesid energiakriisiga oodatust paremini,» lisas majandusteadlane.

Gourinchas rääkis, et ülemaailmne inflatsioon näitab vaibumise märke ja Hiina avanemine pärast karmide koroonapiirangute tühistamist toob kaasa usu riigi majanduskasvu taaskiirenemisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles