Ukraina majandus võib juba sel aastal tuhast tõusma hakata (2)

Erkki Erilaid
Copy
Ukraina hiigelsuurest Azovstali terasetehasest on järel vaid rusud.
Ukraina hiigelsuurest Azovstali terasetehasest on järel vaid rusud. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS/Scanpix

Venemaa kallaletung röövis Ukraina majandusest mullu kolmandiku, hindavad analüütikud. Ometi loodavad ukrainlased, et neil on võimalik juba sel aastal lisaks ründaja väljalöömisele pääseda ka majanduslangusest.

Moskva keskendus juba kevadel Ukraina kaguosas asuva venekeelse elanikkonnaga tööstuspiirkonna hävitamisele, miljonite töötajate ümberpaigutamisele, põllumajanduse kahjustamisele, elektrivõrgu purustamisele ja ekspordi blokeerimisele Ukraina meresadamatest.

Selle tulemusena langes riigi sisemajanduse kogutoodang (SKT) 2022. aastal eri hinnangutel 30–33 protsenti. Oodati aga hullemat, kevadel isegi 45-protsendilist langust, kuid majandus suutis suuresti tänu lääneriikide abile raskustega toime tulla. Sel aastal sõltub majandus sõja käigust, kuid igal juhul jääb Ukraina endiselt tugevalt lääne finantsabile toetuma.

Ukraina võimud ja rahvusvahelised finantsasutused on seni olnud ettevaatlikult optimistlikud, avaldades lootust, et sõda suudetakse siiski sel aastal lõpetada. Ukraina keskpank prognoosib, et kui sõda lõppeb juba suvel, kasvab SKT neli protsenti, ja kui see jääb venima, tuleb kasv kaks protsenti. Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) prognoosib 2023. aastaks üheprotsendilist kasvu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles