Saudi Araabia investeerib üüratu summa rohelisse energiasse

Copy
Saudi Araabia investeerib 245 miljardit eurot puhtamasse energiasse.
Saudi Araabia investeerib 245 miljardit eurot puhtamasse energiasse. Foto: HAJER ABDULMOHSIN

Saudi Araabia kavatseb investeerida rohkem kui 245 miljardit eurot, et toota puhtamat elektrit ja laiendada oma elektrivõrku, ütles kuningriigi energiaminister esmaspäeval.

 

Saudi Araabia naftagigandi Aramco korraldatud foorumil kõneldes ütles prints Abdulaziz bin Salman, et maailma suurim toornafta eksportija soovib saada maailma liidriks ka vesiniku tootmises.

«Me võtame 2030. aastaks kasutusele üle triljoni riaali (245 miljardi euro) väärtuses investeeringuid, et täita oma plaane, mis käsitlevad puhtamate energialiikide kasutuselevõttu kuningriigis, samuti elektri ülekande- ja jaotusvõrgu laiendamist ja moderniseerimist,» ütles ta.

«Vesiniku valdkonnas oleme otsustanud olla juhtiv eksportija ning kasutada puhast vesinikku kohalikuks kasutamiseks rasketööstuses, et toota keskkonnasõbralikke tooteid,» lisas energiaminister.

Kuningriik kavatseb ka suurendada süsinikdioksiidi kogumise lahendusi. «Me ei kavatse enam ehitada ühtegi tulevast energiatootmist ilma süsinikdioksiidi kogumiseta,» lausus minister.

Hoolimata eesmärgist saavutada 2060. aastaks süsiniku heitkoguste nulltase, sõltub Saudi Araabia endiselt suurel määral toornafta ekspordist, mis on aastakümnete vältel olnud majanduskasvu mootoriks ning tekitab kahtlusi, kas Saudi Araabia suudab lähiajal oma majanduse ümberkujundamist soovitud kujul ellu viia.

Venemaa sissetungile Ukrainasse järgnenud toornafta hinnatõus võimaldas kuningriigil 2022. aastal saavutada oma esimese eelarveülejäägi üheksa aasta jooksul, mis andis riigile finantsjõu majandusarenguks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles