Prantsusmaa valmistub uueks streigiks Macroni pensionireformi vastu (1)

Copy
Prantsuse energiavaldkonna töölised streikimas koos sadamatöötajatega Saint-Nazaire'i sadamas.
Prantsuse energiavaldkonna töölised streikimas koos sadamatöötajatega Saint-Nazaire'i sadamas. Foto: STEPHANE MAHE

Prantsusmaa valmistus esmaspäeval järjekordseteks massimeeleavaldusteks ja streikideks seoses president Emmanuel Macroni pensionireformiga, samas kui valitsus ja vasakpoolne opositsioon süüdistavad häiretes teineteist.

Streigi esimesel päeval 19. jaanuaril tuli ametlike andmete järgi tänavaile 1,1 miljonit inimest. Tegemist oli suurima demonstratsiooniga alates president Nicolas Sarkozy pensionireformist 2010. aastal.

Allikas politseist kinnitas AFP-le, et julgeolekujõud ootavad sarnast massi teisipäevaks plaanitud 240 meeleavaldusele. Samuti valmistutakse häireteks transpordi, koolide ja teiste teenuste töös.

Streigid on suur väljakutse Macronile, kes üritab ellu viia üht oma teise ametiaja peamist lubadust.

Vasakpartei Alistamatu Prantsusmaa (LFI) esindaja Mathilde Panot süüdistas streikides Macroni ja tema ministreid. «Nemad on need, kes tahavad riigis kaost külvata,» ütles ta telekanalile BFM, nimetades provokatsiooniks siseminister Gerald Darmanini nädalavahetuse sõnavõttu.

Macroni lähedane liitlane Darmanin ütles laupäeval, et vasakpoolsed parteid otsivad võimalust riigi untsu keeramiseks ning kaitsevad laisklemist ja šampanjasotsialismi.

Reformipaketi kõige vastuolulisem osa on pensioniea tõstmine 62 eluaastalt 64-ni. Peaminister Élisabeth Borne välistas pühapäeval sellest eesmärgist taganemise.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles