EL avaldab kolmapäeval vastuse USA rohetehnoloogia subsiidiumidele

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen .
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen . Foto: Eero Vabamägi

Euroopa Liit avaldab kolmapäeval kauaoodatud ettepanekud meetmete kohta, millega seista vastu Euroopa tööstust ähvardavatele USA subsiidiumidele.

Euroopa Komisjoni presidendil Ursula von der Leyenil lasub surve anda kiire vastus USA inflatsiooni vähendamise seadusele (IRA), samas leides kompromissi liikmesriikide vahel, kes on jagunenud vabaturumajanduse ja riigiabi pooldajateks.

USA mullu vastu võetud seadus nägi ette 370 miljardi dollari väärtuses riigiabi ja maksusoodustusi muu hulgas Ühendriikides toodetud elektriautode ostjatele.

Euroopa tööstusfirmad on avaldanud muret, et kõrged energiahinnad ja USA pakutav abi võib panna ettevõtteid üle ookeani pagema.

Von der Leyen, kelle komisjonile anti detsembris ülesandeks koostada USA meetmetele vastus, plaanib lõdvendada rohetööstust pärssivaid regulatiivseid piiranguid.

Samuti on ta juba käinud välja ettepaneku leevendada ajutiselt riigiabiga seonduvaid reegleid sektorites, mida mõjutab IRA.

Viimane meede on aga vastuoluline, kuna võib anda eelise suurriikidele nagu Prantsusmaa ja Saksamaa, mis saaksid toetada endi ettevõtteid teiste EL-siseste konkurentide arvelt.

Pole täpselt selge, mida kolmapäeval avaldatav pakett peale regulatiivsete piirangute ja riigiabireeglite lõdvendamise sisaldada võib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles