Teadus- ja ärilinnak Tehnopol – tehnoloogiaettevõtete tugisammas juba 20 aastat

Tehnopol
Copy
Teadus- ja ärilinnak Tehnopol
Teadus- ja ärilinnak Tehnopol Foto: Tehnopol

Teadus- ja ärilinnak Tehnopol tähistab sel aastal 20. sünnipäeva. Kahe tegutsetud kümnendi jooksul on Tehnopoli klientide hulka kuulnud märkimisväärne arv suuri ja väikeseid tegijaid, kelle maailmamuutvatele plaanidele ning innovatsiooniloomele on hoogu antud. Täna on Tehnopoli fookusvaldkondadeks rohe-, targa linna, tervise- ja süvatehnoloogia lahendused.

Alustavate ettevõtete hüppelaud

Tehnopoli Startup Inkubaator on regiooni suurim varajase faasi kiirendi, mis aitab igal aastal turule jõuda ligi 100 uuel start-up-ettevõttel. Kasvuprogrammi üheks trumbiks on kindlasti kogenud juhtmentorid, paljud neist on ka ise investorid, kelle käe all on kasvanud sajad iduettevõtted.

Startup Inkubaatori juhi Kadri Tammai sõnul on Eestis palju väga ägedaid iduettevõtjaid, võiks öelda, et lausa maailma ägedaimad. «Mul on õnn töötada koos varajase faasi start-up-ettevõtjatega ning näha nende silmis seda kirge, millega nad oma ärisid üles ehitavad, sageli alguses põhitöö kõrvalt. Nad räägivad õhinal, kuidas üks või teine probleem vajab lahendust, kuidas nende tooted aitavad maailma paremaks muuta. Nad mitte ainult ei räägi, vaid päriselt toovadki soovitud muutuse esile,» rääkis Tammai.

Ja muide, ei tasu sugugi arvata, et iduettevõtlus on ainult noorte või alles alustavate ettevõtjate pärusmaa. Pole vahet, kas töötad avalikus sektoris, oled personalijuht meditsiinisektoris või insener tööstusettevõttes – homme võid olla hoopis iduettevõtja, kes otsib lahendust mõnele sinu valdkonna kitsas­-kohale. «Tõeliselt lahe on näha, et üha enam ehitavad uusi eskaleeritavaid ärisid need, kellel on ka erinevat töökogemust selja taga,» sõnas Tammai.

Startup Inkubaatori viimases värbamisvoorus on fookus olnud pigem mõjuettevõtetel ehk neil, kes lisaks kasumi jahtimisele soovivad leida kestlikke lahendusi ühiskonnas levinud kitsaskohtadele. Need ettevõtted ei aja taga mitte ükssarviku-staatust, vaid hoopis sebra oma. Nende kasv võib võrreldes ükssarvikutega veidi aeglasem olla, kuid on sellevõrra stabiilsem ja üha enam investoreid pöörab oma pilgu just mõjuettevõtete suunas.

Sel aastal ootab särasilmseid iduettevõtjaid Startup Inkubaatori eestvedamisel lisaks kasvuprogrammile veel mitu põnevat kiirendit – loodame käivitada kahese kasutusega tehnoloogiaid arendava NATO DIANA innovatsioonikiirendi ning küberkaitsele spetsialiseerunud erikiirendi, jätkavad AI kiirendi ja tervisetehnoloogiate kiirendi.

Tehnopoli tiim StartUp Dayl 2022. Kadri Tammai paremalt neljas
Tehnopoli tiim StartUp Dayl 2022. Kadri Tammai paremalt neljas Foto: Tehnopol

Kasvuettevõtetest suurkorporatsioonideni

Nii teaduspargid kui ka paljud teistsugused arenduskooslused keskenduvad järjest enam sellele, et luua kinnisvara abil hea platvorm omavaheliseks kooskäimiseks ja läbi selle uute äri- või koostöövõimaluste loomiseks. Seda mõtteviisi esindavad ka teaduspargid ja ärilinnakud. Tehnopol pakub klientidele nii äripindu kui ka -teenuseid, mis aitavad ettevõtet kasvatada, raha kaasata ja uutele turgudele siseneda. Igal aastal kasutab Tehnopoli kasvu toetavaid tugiteenuseid ligi 100 kasvuettevõtet ja 30 suurorganisatsiooni. Tehnopoli äriarendusjuht Martin Goroško rääkis, et aastas aidatakse oma ettevõtetel avada 25+ eksportturgu ning kaasata era- ja avalikku kapitali ligi kümne miljoni euro ulatuses.

Goroško sõnul peavad äriarendusteenused olema nüüdisaegsed ja vastama tulevikutrendidele. Selleks tuleb aktiivselt suhelda rahvusvaheliste võrgustikega, et kujundada ettevõtjatele võimalikult väärtuslikke teenuseid. «Oleme võtnud selge fookuse ekspordile ja selle finantseerimisele läbi avaliku- ja erakapitali. See on vajalik nii alustavatele kui tegutsevatele ettevõtetele. Lisaks näeme, et teenused peavad tulevikus rohkem rõhku asetama digitaliseerimisele tööstuses, rohepöörde ellu viimise toetamisele ning süvatehnoloogiate maailmaturule aitamisele,» ütles Goroško.

Üks teema, mis äriteenustes üha enam pead tõstab, on tehisintellekti ehk AI kaasamine ettevõtte protsessidesse, et tõsta konkurentsivõimet ja tõhustada tööd. Tehnopol viib juba teist aastat koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga ellu AI arenguprogrammi, kus põhirõhk on sellel, et aidata kaasa tööstusettevõtete tootlikkuse tõusule. 2022. aastal rahastati programmi raames 11 pilootprojekti, mis on oma olemuselt väga erinevad, kuid mille mõju ulatus on suur. Käesoleva aasta esimene AI töötuba toimub juba märtsis.

Tehnopoli äriarendusjuht Martin Goroško
Tehnopoli äriarendusjuht Martin Goroško Foto: Tehnopol

Nutikate lahenduste katsetamine linnakeskkonnas

Nagu eelpool mainitud, pakub Tehnopol klientidele ka äripindu. Linnaku boonusteks on looduslähedane keskkond, kokkuhoidev kogukond ja paindlikud tingimused nii hinna kui ka ruumivõimaluste poolest. Linnakus asuvatele ettevõtetele toimub mitmeid üritusi, nii meelelahutuslikke, harivaid kui sportlikke. Ja mis kõige tähtsam – oma ettevõtte arendatavat riist- või tarkvara on võimalik linnakus kohapeal proovile panna.

Juba kümmekond aastat pakub Tehnopol nii oma linnaku- kui äriklientidele testlinnaku lahendust. Võimalus loodi selleks, et alustavad ja kasvavad ettevõtted saaksid «päris kliendi» kogemuse võimalikult kiiresti ning katsetada enda loodavaid tehnoloogilisi lahendusi juba väga varajases faasis.

Ettevõtetel on võimalus kasutada kogu linnaku infrastruktuuri ja katsetada nutikaid lahendusi päris kasutajatega, kes linnakus igapäevaselt toimetavad. «Võtame riske koos ettevõtetega ning oleme valmis selleks, et osa loodavaid lahendusi võib suurepäraselt õnnestuda ja nii Tehnopolile kui ettevõttele väärtust tuua; aga kindlasti ka selleks, et osa pilootprojekte ei õnnestu ning nii ettevõte kui ka meie saame väärtusliku kogemuse protsessist endast,» lausus äriarendusjuht Martin Goroško.

Ühised pilootprojektid linnakus on teinud Tehnopolist «elava demokeskuse», kus on võimalik katsuda, näha ja tajuda seda, mis kunagi võib olla loogiline osa igast suurest linnast. Selleks, et seda mõtteviisi võimendada, tehakse tihedat koostööd TalTechi ja Tallinna linnaga. Näiteks toimuvad eksperimentaal-arenduskonkursid – Prototron ja Tallinnovation –, kus kõigil ideeomanikel ja ettevõtjatel on võimalik osaleda ning saada rahaline tugi oma pilootprojekti ellu viimiseks.

Copy
Tagasi üles